Могила більшовика Миколи Руднєва в Харкові виявилася фейком

 

У Харкові не виявили останки більшовика Миколи Руднєва на місці його імовірного поховання на площі Героїв Небесної сотні.
Про це повідомив директор департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко.

“Під час шурфування місця, де нібито покоївся Руднєв, крім сміття, під могильною плитою нічого не знайшли”, – написав Сидоренко у “Фейсбуці”.

Гадану могилу більшовика на площі перевіряли для перенесення останків на одне із кладовищ міста.

Було проведено прямокутний перетин на невеликій глибині, щоб зрозуміти, чи є на площі останки. В результаті розкопок знайшли тільки будівельне сміття – бита цегла, фрагменти ліпнини, плитки, скло.

“Роботи велися на глибині до 2,5 м. Як вважають фахівці, цього достатньо, щоб зрозуміти, варто шукати далі прах чи ні. Плиту з місця ймовірного поховання приберуть. Чи буде її утилізовано, чи якась інша доля її спіткає, поки точно невідомо”, – заявили в міськраді Харкова.

За підсумками проведених робіт буде складено відповідний акт, який скерують до Міністерства культури України, щоб змінити статус меморіального місця, що було оформлене як могила.

Раніше з проханням про перепоховання праху Миколи Руднєва до міськради Харкова звернулися представники “Східного корпусу”.
Міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища розглянула це питання та ухвалила рішення перепоховати останки на одному із кладовищ Харкова.

Більшовик Микола Руднєв народився 1894 року в Тульські губернії (РФ), загинув у 1918-му у віці 23 років біля Царицина (район нинішнього Волгограда, РФ).
Брав участь у військових діях Червоної армії проти УНР на Харківщині. У грудні 1917 року 30-й запасний полк під його керівництвом спільно із загонами Червоної гвардії роззброїв війська Центральної ради, зайняв найважливіші об’єкти Харкова, що забезпечило перехід влади в місті до військово-революційного комітету.
Він був похований у Царицині. Вважалося, що 7 лютого 1919 року тіло Руднєва перепоховали в Харкові.

Читайте також:
В’ятрович виступив проти військових почестей
під час перепоховання бандита Котовського з мавзолею

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна