Підсумкова декларація саміту Східного партнерства: найважливіше для України

 

У підсумковій декларації саміту Східного партнерства, що відбувся в Брюсселі 24 листопада, міститься згадка про європейські прагнення та європейський вибір країн-партнерів – те, на чому наполягала Україна.

“Учасники Саміту визнають європейські прагнення та європейський вибір цих партнерів, як зазначено в угодах про асоціацію”, – ідеться в тексті документа.

Учасники Саміту схвально оцінили повне набуття чинності угод про асоціацію з Грузією, Молдовою та Україною, зазначивши, що угоди передбачають прискорення політичної асоціації та економічної інтеграції з Євросоюзом.

Для асоційованих партнерів учасники саміту пропонують продовжити діалог стосовно пов’язаних з асоціацією викликів.

“Настав час залучити асоційованих партнерів до спільного діалогу щодо прогресу, можливостей та викликів стосовно реформ, пов’язаних з асоціацією – як про це просять партнери – для сприяння повній імплементації Угод про асоціацію та глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі”, – сказано в декларації.

Також у декларації міститься імовірна згадка про можливу присутність миротворців ЄС на Донбасі.

Учасники саміту привітали залучення та посилену роль Євросоюзі у вирішенні конфліктів та його зусилля з відновлення довіри в рамках або на підтримку узгоджених форматів переговорів та процесів, у тому числі через безпосередню присутність ЄС [у конфліктних регіонах] у разі потреби.

Учасники саміту висловили стурбованість подальшими порушеннями принципів міжнародного права в багатьох частинах країн “Східного партнерства”.
Вони закликають до відновлення зусиль зі сприяння мирному врегулюванню невирішених конфліктів у регіоні на основі принципів і норм міжнародного права.

Президент Петро Порошенко переконаний, що фраза у резолюції саміту СхП про “присутність ЄС” у зоні конфліктів стосується саме миротворців щодо України.
Про це він заявив у спілкуванні зі ЗМІ в Брюсселі.

Порошенко запевнив, що, попри компромісний характер резолюції саміту Східного партнерства, “вдалося відстояти ключові позиції”.

“Ми досягли об’єднання Євросоюзу навколо миротворчої місії на Донбасі”, – наголосив він.

“Ми просуваємо цю позицію як в Генасамблеї та Раді Безпеки ООН [так і в ЄС]. Сьогодні нам вдалося включити цю позицію в резолюцію саміту”, – додав президент.

При цьому він також визнав, що документ міг би бути жорсткішим щодо Росії, але в декларацію не внесли твердження про Росію як про країну-агресора щодо України.

 

Також  підсумкова декларація саміту СхП закликає якнайшвидше ухвалити угоду про “відкрите небо” з Україною.

“Враховуючи позитивний вплив угод про спільний авіаційний простір з Грузією та Республікою Молдова, учасники саміту ще раз підтвердили важливість якнайшвидшого укладення Угоди про спільний авіаційний простір (так звана угода про “відкрите небо”) з Україною”, – читаємо в документі.

Як відомо, Україна вже виконує договір про спільний авіапростір в односторонньому порядку. Підписання угоди х Боку ЄС заблоковане від кінця 2013 року через суперечку Британії та Іспанії щодо статусу аеропорту Гібралтару.
Укладання даної угоди має відкрити доступ дешевших авіаліній на український ринок.

Коментарі

Саміт Східного партнерства в Брюсселі показав можливість добиватися амбітних практичних результатів та особливу увагу до України. Про це у “Твіттері” написав глава МЗС України Павло Клімкін.

“Цей саміт Східного партнерства чітко показав, що у рамках СхП можна добиватися амбітних практичних результатів. А європейське майбутнє – це відносини Україна-ЄС. І ніхто з європейських партнерів не буде нас зводити до спільного знаменника”

Президент Європейської ради Дональд Туск стверджує, що декларація саміту та політика ЄС жодним чином не закривають для України шлях до подальшого зближення з ЄС.

“Я би обрав більш амбітний текст декларації, але такий документ завжди є результатом компромісу”, – сказав він на підсумковій прес-конференції.

Туск нагадав, що в декларацію включили визнання європейського вибору та європейських прагнень України.

“Для мене ключовим в Угоді про асоціацію є фраза про те, що Євросоюз визнає європейські прагнення та європейський вибір України”, – заявив голова Євроради.

“Всі варіанти лишаються відкритими”, – наголосив Туск.

Повний текст декларації – на сайті “Європейської правди”. 

Нагадаємо, “Східне партнерство” – ініціатива ЄС, спрямована на поглиблення співпраці зі східними сусідами Євросоюзу та на підтримку цих країн (Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Азербайджан, Вірменія).
24 листопада відбувся 5-й саміт СхП, причому перший – у Брюсселі. У Європейському Союзі розцінюють це як символ відданості політиці “Східного партнерства”.
Це другий саміт СхП після Вільнюського 2012 року, на якому президент України Віктор Янукович відмовився підписати угоду про асоціацію з ЄС.
У 2015 році IV саміт Східного партнерства відбувався в Ризі.

Читайте також:
ЄС надасть Україні нову програму макрофінансової допомоги замість втраченої

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна