“Пожинайте плоди зближення!” Набула чинності Угода про асоціацію з ЄС

 

У п’ятницю, 1 вересня, Угода про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом набула чинності.

Лідери ЄС привітали Україну з цією подією, про що йдеться у прес-релізі, розповсюдженому Зовнішньою дипломатичною службою ЄС.

Так, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запевнив, що з моменту вступу в силу угоди ЄС виконуватиме всі обіцянки.

“Рішучість – це чеснота. Сьогодні, незважаючи на всі труднощі, ми це зробили. З моменту вступу в силу Угоди про асоціацію з Україною Євросоюз виконує свої обіцянки нашим українським друзям. Я дякую всім тих, хто зробив це можливим: тим, хто стояв на Майдані і тим, хто наполегливо працюють, щоб реформувати країну на краще. Це свято для нашого Європейського континенту”, – заявив Юнкер.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні зазначила, що вдалось “досягти того, над чим працювали в останні роки: більш тісної асоціації між Європейським Союзом і Україною”.

“Це означає більш тісні зв’язки між нашими громадянами, більші ринки і більше можливостей для бізнесу та підприємців, збільшення обміну досвідом, інформацією і експертизою. Це показує, що ми поділяємо ті ж цілі, і що український народ може розраховувати на підтримку та співпрацю з Європейським Союзом у найближчі роки”, – запевнила вона.

Єврокомісар з питань Європейської політики сусідства і переговорів щодо розширення Йоганнес Ган вважає, що “пожинати плоди зближення з ЄС будуть майбутні покоління громадян України”.

За його словами, “вже видно перші конкретні результати реалізації Угоди: експорт України в ЄС виріс, а ЄС підтвердив свої позиції як перший торговий партнер України. Безпрецедентними були недавні зусилля України, спрямовані на реформи, хоча ще залишається багато роботи, зокрема, повинні бути продовжені зусилля по боротьбі з корупцією”.

При цьому він запевнив, що “Європейський Союз продовжуватиме підтримувати зусилля України щодо здійснення реформ своїм досвідом та фінансовою підтримкою”.

Також у прес-релізі підкреслюється, що ЄС “беззастережно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, а також масштабні зусилля української влади з реформування країни та економіки, що повністю розкриє потенціал Угоди про асоціацію та принесе користь українському народу”.

Із набуттям чинності Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом привітали президент Петро Порошенко і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

“1 вересня 2017 року, день, який назавжди увійде в історію нашої сильної та незалежної України. Сьогодні в повному обсязі набуває чинності Угода про асоціацію між Україною та ЄС.
З 1 січня 2016 року у нас функціонує поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з Євросоюзом. За 6 місяців цього року зовнішня торгівля товарами та послугами України з країнами ЄС зросла на 22%. Майже 40% нашої торгівлі припадає саме на Європейський Союз.
Відбулася історична зміна географічної структури українського експорту на користь збільшення його обсягів до країн ЄС. 
Це вже незворотні процеси інтеграції української економіки до ринку Євросоюзу”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці президента.

З історії питання

Протягом 2007-2012 років було проведено 21 раунд переговорів щодо підготовки Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

21 листопада 2013 року, за кілька днів до запланованого підписання угоди на саміті Східного партнерства у Вільнюсі, уряд Партії регіонів неочікувано оголосив про призупинення підготовки до укладання Угоди через її невигідність для українських виробників.

Таке рішення уряду Януковича-Азарова викликало хвилю протестів в Україні. Із 22 листопада в Києві та багатьох містах України почали виникати “євромайдани”.

На саміті Східного партнерства 28-29 листопада, попри умовляння європейської сторони, зокрема канцлера ФРН Ангели Меркель, президент Віктор Янукович відмовився підписати Угоду про асоціацію.

Це спричинило хвилю мітингів протесту по всій Україні та початок Революції гідності, яка завершилася в лютому 2014 року поваленням проросійського режиму Януковича.

Надалі Угоду про асоціацію з ЄС було підписано у два етапи.

21 березня 2014 року під час позачергового саміту Україна-ЄС в Брюсселі було підписано політичну частину угоди. З української сторони угоду підписав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, з боку Євросоюзу — президент Ради ЄС Герман ван Ромпей, президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу і голови 28 держав, що входять у ЄС.

27 червня 2014 року в ході засідання Ради ЄС у Брюсселі новий президент України Петро Порошенко та керівництво Європейського Союзу і глави держав-членів підписали економічну частину угоди.

16 вересня 2014 року Верховна Рада України та Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію, після чого розпочався процес ратифікації документа окремими країнами-членами Євросоюзу.
Цей процес загальмувався через негативний результат референдуму в Нідерландах, що відбувся 6 квітня 2016 року.
Однак компроміс був знайдений 15 грудня 2016 року у вигляді домовленості країн-членів Євросоюзу, оформленої у вигляді “Рішення глав держав та урядів членів ЄС”. Шість прийнятих пунктів не змінюють угоду, а лише підтверджують ті норми, які вже є в її тексті.
У 2017 році Нідерланди повторно провели процес ратифікації, цього разу успішно і остаточно, завершивши її 15 червня.
Угоду було ратифіковано парламентом Нідерландів після внесення у текст додаткових положень, що наголошують на відсутності обіцянки Україні членства в ЄС.

Де-факто пололження Угоди застосовуються вже понад півтора роки – з 1 січня 2016 року, відколи між Україною і ЄС запрацювала всеосяжна зона вільної торгівлі.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна