Сьогодні в ЄС ухвалять рішення щодо асоціації з Україною та “безвізу”

 

Глави держав та урядів країн-членів Європейського Союзу зібралися в четвер, 15 грудня, на одноденний саміт у Брюсселі, де обговорюють питання міграції, безпеки, економічного та соціального розвитку, а також мають вирішити питання ратифікації парламентом Нідерландів Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Згідно з програмою зустрічі, яка опублікована на сайті Європейської ради, саміт розпочнеться об 11:30 та і закінчиться о 18:30 прес-конференцією президента Євроради, президента Європейської комісії і прем’єр-міністра Словаччини, яка головує в Раді ЄС.

Саміт завершиться обідом, на якому будуть присутні 27 глав держав та урядів ЄС, окрім прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей.

 

Як зазначає “Європравда“, вимоги уряду Нідерландів не мають на меті зміни тексту Угоди про асоціацію – йдеться про окремий документ, який повинен мати обов’язковий характер. Якщо країни ЄС пристануть на умови Нідерландів, прем’єр Марк Рютте не стане пропонувати парламенту відмовитися від ратифікації української угоди.

Напередодні президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив сподівання на те, щоб на саміті ЄС було зроблено все для ратифікації Угоди. За його словами, завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є питанням геополітичної відповідальності.

Сьогодні ж, 15 грудня, Європейський парламент винесе на голосування пропозиції стосовно механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму Європейського Союзу з третіми країнами. Після цього рішення ще має бути затверджено Радою ЄС.

Голосування відбудеться під час пленарного засідання – о 13:00 за Києвом. У разі ухвалення цього рішення, процес надання безвізового режиму Україні буде прискорений.

Читайте також:
Нідерланди не можуть знайти консенсусу в питанні ратифікації
Угоди про асоціацію між ЄС і Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна