У Голландії оголосили офіційні результати референдуму про асоціацію з Україною

 

Виборча рада Нідерландів сьогодні оприлюднила офіційні результати консультативного референдуму з приводу Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

За остаточними даними, проти Угоди про асоціацію проголосували 2 509 395 виборців, або 61% із тих, що прийшли на дільниці). За асоціацію – 38,21% (1 571 874 виборців).
0,79% бюлетенів були порожніми (32 344); недійсними визнані 0,92% бюлетенів (38 тисяч голосів).

Загалом на референдум прийшли 4 151 613 виборців із загального числа 12 862 658 виборців. Тобто явка склала 32,28% при необхідній мінімальній явці у 30%.

“Таким чином, результат консультативного референдуму відкидає затвердження закону про ратифікацію [Угоди про асоціацію України з ЄС]. Це означає, що уряд повинен переглянути закон. Результати консультативного референдуму не є обов’язковими”, – зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, надалі щодо асоціації визначатимуться уряд і парламент Голландії. Водночас прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна не може продовжити ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в умовах, коли значна більшість нідерландців проголосувала проти документа.
Вихід зі складної ситуації, як зберегти асоціацію з Україною після рішення Нідерландів, має знайти керівництво ЄС у Брюсселі.

Відзначається також, що результати референдуму можуть бути оскаржені. Протягом шести днів – до понеділка, 18 квітня – зацікавлені сторони безпосередньо звернутися до Виборчої ради.

Читайте також:
Нідерландський референдум: виклики для України та ЄС

Європа реалізує асоціацію з Києвом, попри голландський референдум, – Олланд

Грибаускайте: Ніхто не може стояти на шляху України до Європи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.