Нагороджений Ющенком “Магадан”. Хто такий Леонід Пасічник, який очолив “ЛНР”

 

Новим “главою ЛНР” оголошений Леонід Пасічник, який досі обіймав посаду “міністра державної безпеки” цього сепаратистського угруповання.

Як передає “Новинарня“, про це 24 листопада повідомив інтернет-ресурс сепаратистів ОРЛО “Луганський інформаційний центр” з посиланням на заяву самого Пасічника.

47-річний Пасічник заявив, що нібито за рішенням Ігоря Плотницького саме він виконуватиме обов’язок “глави ЛНР” “надалі до майбутніх виборів”.

При цьому Плотницький, вже виїхавши до Москви після “перевороту в ЛНР”, подав у відставку “за станом здоров’я” – мовляв, далися взнаки минулі бойові травми.

Хто такий Леонід Пасічник?

За даними сайту “Миротворець”, Пасічник Леонід Іванович, позивний “Магадан” (15.03.1970), тривалий час працював на керівних посадах в СБУ на Донбасі.

Він народився в міліцейській сім’ї. Батько – Іван Сергійович – 26 років пропрацював в органах ОБХСС СРСР. У 1975 сім’я переїхала жити в Магадан, де батько обслуговував золоті копальні.

Леонід Пасічник закінчив Донецьке вище військово-політичне училище.

Працював в СБУ на посадах: начальник підрозділу по боротьбі з контрабандою головного відділу “К” Управління СБУ в Луганській області, начальник Стахановського міжрайонного відділу.

“Прославився затриманням 15.08.2006 великої партії контрабанди на КПП «Ізварине» (1 940 000 доларів США та 7 243 000 російських рублів), причому принципово відмовився від хабара. У березні 2007 підполковник СБУ отримав з рук президента України [Віктора Ющенка] медаль «За вiйськову службу в Українi» – за проявлену принциповість і професіоналізм при проведенні операції”, – пише “Миротворець”.

9 жовтня 2014 року призначений “міністром держбезпеки ЛНР”.

Розшукується українськими правоохоронцями за ст. 109 ч. 1 ККУ (“дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років).

З досьє “Миротворця”: “Був замішаний в ряді корупційних схем, мав відношення до кришування контрабанди. За дорученням Плотницького “радмін ЛНР” до 20 жовтня 2015 року має був забезпечити необхідні заходи із закупівлі продуктів харчування на території РФ. Виконання доручення було покладено на “міністерство сільського господарства”. Куратором з боку “радміну” був “заступник голови Радміну” Олександр Кравцов, людина Пасічника. Проведений аналіз цін в Ростовській області дозволив зробити висновки про те, що закупівельна ціна на продукти була завищена в 2,5-3 рази. Навар Кравцова і Пасічника тільки на закупівлю картоплі повинен був скласти від 3,5 до 4 млн. руб.

Свою частку “глава МГБ ЛНР” має і з контрабанди вугілля і паливно-мастильних матеріалів, підтримуючи контакти з українськими силовиками, з одного боку, і з російськими правоохоронцями – з іншого. На думку представників радикальних груп луганських сепаратистів, Пасічник також має відношення до торгівлі зброєю, які опинилися на території, контрольованій об’єднаними російсько-сепаратистськими силами.

Останнім часом між групами Пасічника і Плотницького розгорнулася жорстка конкуренція за контроль над контрабандними та іншими потоками, зовнішнім проявом якої став арешт вже колишнього “міністра енергетики та вугільної промисловості ЛНР” Ляміна без санкції Плотницького.

Пасічника вважали особисто відданим Плотницькому. Кажуть, що він курирував убивства неугодних луганському “фюреру” керівників бандформувань, в тому числі Олексія Мозгового та Олександра Бєднова”.

Як інформувала “Новинарня“, 21 листопада центр міста Луганськ, адміністративні будівлі та телебачення “Луганськ 24” взяли під контроль військові, які підтримують так званого “главу МВС ЛНР” Ігоря Корнета. Цей бойовик не погодився з рішенням “ватажка ЛНР” Ігоря Плотницького про його звільненням з посади.

Надвечір в ОРЛО увійшли колони військової техніки бойовиків “ДНР”, а також із Росії, зокрема приватна військова компанія РФ.
Плотницький був заблокований в його адміністрації.

22 листопада відбулися масові затримання в “прокуратурі ЛНР”. Корнет оприлюднив інформацію про те, нібито наближені до Плотницького особи співпрацювали з Україною, і через це в Луганську готувалися диверсії, був готовий зайти український 3-й полк спецназу.
Також Корнет звинуватив Плотницького в інсценуванні замаху на себе та спроби перевороту 2016 року, а також в організації убивства колишнього “прем’єра ЛНР” Геннадія Ципкалова. Корнет пообіцяв покарати винних у ліквідації Ципкалова.

23 листопада Ігор Плотницький утік з Луганська і через Ростов-на-Дону прибув до Москви. За повідомленнями сепаратистських видань, він намагався вийти на контакт із чиновниками адміністрації президента РФ.

Нардеп Тимчук назвав події в ОРЛО виявом конфлікту ФСБ Росії та Головного управління генштабу ЗС РФ.

Читайте також:
Екс-голова “Ради ЛНР” розповів, як люди Плотницького
забили молотком колишнього “прем’єра” Ципкалова

Павуки в банці “ЛНР”: окопна війна погано позначається
на довголітті окупантів-контрабандистів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна