“Переворот в ЛНР”: що там зараз, які сценарії можливі. ВІДЕО

 

“Державний переворот в ЛНР” зупинився напівдорозі. До Луганська 21 листопада увійшли війська так званої “ДНР”, а також із Росії, які підтримують так званого колишнього “міністра внутрішніх справ” Ігоря Корнета, що виступив проти ватажка “ЛНР” Ігоря Плотницького.
При цьому доля самого Плотницького залишається незрозумілою.

Ввечері та вночі з’являлися повідомлення, нібито ватажок бойовиків “ЛНР” Плотницький втік у Росію.
Однак уранці в середу, 22 листопада, в мережі з’явилося відео, яке засвідчує, що Ігор Плотницький провів у робочому кабінеті зустріч із так званими в. о. “міністра надзвичайних ситуацій ЛНР” та в. о. “міністра внутрішніх справ ЛНР”.

Плотницький розпитує про ситуацію з надзвичайними ситуаціями в “республіці”, а також говорить про спробу державного перевороту через дії Корнета, зокрема відімкнення електропостачання на деяких вулицях та на місцевому телебаченні (ДТРК) через дії прибічників Корнета.

Ігор Плотницький наголошує на “нелегітимності” Корнета, який був звільнений “судом”.
Він заявляє про підписання клопотань про нових заступників міністрів, призначає нові наради.

“Значить, міліція починає працювати. Сваволі не буде. Закон має виконуватися”, – сказав Плотницький наприкінці запису.

Раніше також повідомлялося, що ватажок самопроголошеної “Луганської народної республіки” провів “урядову” нараду, на якій були присутні “керівник адміністрації” Ірина Тейцман, “начальник служби урядової безпеки МВС ЛНР” Євген Селіверстов і “голова ДТРК ЛНР” Анастасія Шуркаєва.
Це люди Плотницького, які є керівниками фінансового, безпекового та інформаційного напрямків в “ЛНР”.
“Глава МВС ЛНР” Ігор Корнет, який відмовився визнати власну відставку, звинуватив цих трьох осіб у диверсійній і розвідувальній діяльності на користь України.

Станом на 22 листопада адміністративні будівлі в центрі Луганська залишаються під контролем представників “МВС ЛНР”, лояльних до Корнета, та воєнізованих підрозділів, що прибули з ОРДО та Росії.

БТР на вулиці Луганська 21 листопада.
Напис “771 Чечен” видає приналежність бронетранспортера до так званого “полку спецназу ДНР”

При цьому силові структури “ЛНР” зберігають нейтралітет. Будівля “ДТРК ЛНР” заблокована силовиками з Донецька. Прокуратура відмовляється виконувати вимогу про видачу заступників прокурора, повідомляла зранку в середу група “Інформаційний спротив”.
Невдовзі журналіст Денис Казанський оприлюднив інформацію про те, що “прокуратуру ЛНР” взяли штурмом озброєні люди, “прокурор” Віталій Подобрий арештований, це теж людина Плотницького.

“Інформаційний спротив” зазначає, що центр Луганська оточений російськими військами і бійцями приватної військової компанії, яким віддали наказ контролювати ситуацію та не допустити загострення.

Читайте також:
В Луганськ увійшла велика колона військової техніки з боку Донецька. ВІДЕО

“У Луганськ було введено підрозділ російської ПВК, що, за даними групи “ІС”, раніше, за чотири дні до нинішніх подій, прибув до Алчевська з РФ (перекидання здійснювалося вантажним транспортом армійського типу, 21.11.2017 підрозділ було перекинуто в Луганськ для стримування протистояння між Плотницьким і Корнетом)”, – йдеться в повідомленні “ІС” на сторінці в “Фейсбуці” його координатора, нардепа Дмитра Тимчука.

В’їзд до Луганська колони військової техніки зафіксували спостерігачі ОБСЄ

Також вчора, за інформацією “Інфоспротиву”, через прикордонний пункт пропуску “Довжанський” з території Росії в Довжанськ увійшла колона з декількох десятків “Уралів” з особовим складом ЗС РФ, 20 БТР (деякі – з гарматами на причепі).
З 14.00 невеликими групами техніка та особовий склад перекидалися в бік Луганська.

“Разом з підрозділами ЗС РФ у Довжаньск прибув А. Гайдей (позивний “Рим”) – колишній командир бандформування “ЛНР” і колишній “комендант Свердловська”, у якого давній конфлікт з Плотницьким (свого часу Гайдея від арешту фактично врятував і допоміг втекти Корнет)”, – розповів Тимчук.

так званий “міністр внутрішніх справ ЛНР” Ігор Корнет

Зазначається, що більшість військовослужбовців “2 АК ЛНР” та представників інших “силових відомств ЛНР” у конфлікті підтримують Корнета, також останнього підтримує “міністр держбезпеки ЛНР” Пасічник, який має істотний вплив на ситуацію (Корнет і Пасічник – ставленики ФСБ РФ).

У свою чергу, ставленики адміністрації президента Росії (зокрема, помічника Путіна Владислава Суркова) – Плотницький і його оточення – зараз можуть розраховувати лише на російських військовослужбовців і ПВК, зазначає “ІС”.

“Подальший розвиток ситуації повністю залежить від рішення, яке приймуть у Кремлі – “злиття” “ЛНР” з “ДНР” з єдиним центром управління в Донецьку, або відновлення статусу кво з примусовим “примиренням” Плотницького та Корнета, або ж зміщення Плотницького, до якого в Москві також є багато претензій”, – підсумував депутат Тимчук.

Ватажкові “ЛНР” відставка поки що не загрожує — йому дали “останній шанс”. Про це російській агенції РБК розповіло джерело в оточенні Владислава Суркова, помічника президента РФ, який є куратором “ДНР/ЛНР”.

Не виключено, що нинішній конфлікт в “ЛНР” може призвести до перерозподілу повноважень між “главою республіки”, “урядом” та “народною радою”.

“Політична криза в “ЛНР” — це “процес становлення моделі контрольного управління з боку Москви”, повідомило РБК джерело в Кремлі, близьке до Суркова.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 21 листопада президент Петро Порошенко провів засідання “воєнного кабінету РНБО” у зв’язку з подіями в окремих районах Луганської області.

Читайте також:
Удар в спину: війська “ДНР” окупували Луганськ. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна