Чергова спроба перевороту в “ЛНР”: луганська хунта, зелені чоловічки і війна за “МВС”

 

Сьогодні, 21 листопада, центр окупованого Луганська заблокували люди у військовій формі з автоматами і бронетранспортером.

Як повідомляли деякі сепаратистські канали, на прохання розповісти, що відбувається, ці люди або нічого не відповідали, або називали свої дії “плановими навчаннями”.

На наказ ватажка самопроголошеної “ЛНР” Ігоря Плотницького звільнити місто вони не відреагували.

“Озброєні люди в центрі Луганська”. Відео:

“У Луганську почався Антимайдан! Здійснилась мрія Януковича – Луганськ захоплений «Беркутом» і тамтешніми ментам. Все як і належить у «русском мірє» – в масках, із кулеметами, не представляються, захопили центр міста, готові стріляти. «Хунта» в чистому вигляді”, – прокоментував це відео журналіст Юрій Бутусов.

Як з’ясувалося, розборки насправді відбуваються між керівництвом самопроголошеної “республіки” та очільником її “МВС” Ігорем Корнетом.

Напередодні, 20 листопада, Плотницький своїм указом зняв Корнета з посади у зв’язку з відкриттям проти нього кримінальної справи. Але “міністр” відмовився підкоритися цьому наказу і, як повідомляє луганський сайт 0642.ua, забарикадувався в будівлі МВС разом із колишнім “Беркутом”.

Будівлю оточили бойовики, лояльні до Плотницького. Також озброєні люди взяли під контроль будівлю Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення і будівлю “адміністративного суду ЛНР”.

За даними російської “Нової газети”, невідомі блокували доступ до адміністративних будівель, співробітників так званого “уряду” і “Народної ради” розпустили по домівках.

Також повідомляється, що нібито в Луганськ з Донецька прибули три військових “Урали” з бійцями так званої “Республіканської державної служби охорони”, яка підпорядковується главі сусідньої “ДНР” Олександру Захарченку.

Після цього на сайті “МВС ЛНР” з’явилося звернення колективу “міністерства” до Плотницького з проханням не цькувати Корнета, якого нібито “оббрехали з метою дискредитації органів внутрішніх справ і дестабілізації ситуації у Луганській народній республіці”.

“Нам – співробітникам всього Міністерства внутрішніх справ ЛНР – хотілося б мати можливість спокійно і цілеспрямовано працювати в єдиній, згуртованій команді тільки під керівництвом міністра внутрішніх справ в особі Корнета Ігоря”, – йдеться в повідомленні.

Сам Корнет виступив із заявою, в якій звалив усе на… українську ДРГ.

“Сьогодні вночі силами МВС ЛНР припинено діяльність української диверсійно-розвідувальної групи, яка намагалася проникнути на територію республіки для здійснення низки резонансних диверсійно-терористичних актів. Більшість диверсантів затримано. Триває пошук і затримання решти членів групи і їх пособників”, – оголосив “міністр” у відео, оприлюдненому на підконтрольному йому сайті “Луганський інформаційний центр”.

Заява (екс-)”міністра внутрішніх справ ЛНР” Ігор Корнета. Відео:

Він також запевнив, що “ситуація в Республіці повністю контролюється силами правоохоронних структур. МВС працює в штатному режимі, особовий склад відомства продовжує виконувати свої обов’язки”.

Також Корнет заявив, що “хоче розвіяти чутки” про його відставку й повідомив по “деструктивні дії низки посадових осіб”, які “цілеспрямовано доводили до глави ЛНР недостовірну інформація про нібито причетність співробітників МВС до протиправної діяльності”.

“Це обумовлено тим, що ми отримали неспростовні докази причетності окремих високопоставлених представників органів влади до злочинної діяльності на шкоду інтересам республіки і народу Луганщини”, – оголосив Корнет.

І повідомив, що в результаті оперативно-розшукових і слідчих заходів “отримані докази причетності директора ДТРК ЛНР Анастасії Шуркаєвої до діяльності українських спецслужб”.

“Встановлено причетність керівника адміністрації глави ЛНР Ірини Тейцман, а також начальника Служби урядової безпеки МВС ЛНР Євгена Селіверстова до інсценування у вересні 2016 р. державного перевороту в ЛНР. В результаті був убитий колишній прем’єр-міністр і мій бойовий товариш Ципкалов Геннадій Миколайович і засуджений до тривалого тюремного ув’язнення заступник командувача управління Народної міліції ЛНР Віталій Кисельов”, – нагадав Корнет.

І заявив, що “дані заходи проводилися при безпосередній участі ряду високопоставлених співробітників генеральної прокуратури, які займалися фабрикацією даних кримінальних справ”.

А після того, як у “МВС” з’явилися “незаперечні докази причетності зазначених осіб до даних злочинів”, ці особи, мовляв, і “вжили заходів щодо дискредитації відомства і звільнення його ключових співробітників, які брали безпосередню участь у розкритті ОЗУ.

Читайте також:
Екс-голова “Ради ЛНР” розповів, як люди Плотницького забили молотком
колишнього “прем’єра” Ципкалова

До спроби перевороту в “ЛНР” причетний помічник Путіна Сурков, – “ІС”. АУДІОЗАПИС

Корнет також запевнив, що в ніч на 21 листопада надав всі наявні матеріали Плотницькому, який “ухвалив рішення про порушення кримінальних справ і арешт” усіх названих ним фігурантів справи.

Ось як про ситуацію в окупованому Луганську пише журналіст Євген Спірін:

“а) Люди зі зброєю в центрі міста – це не «зелені чоловічки», а підрозділи «міністра МВС» Корнета.
б) Щоб врятувати свою дупу, Корнет вночі здав Плотницькому голову інформаційно-пропагандистської служби «ЛНР» Анастасію Шуркаєву. В розхід пішла «керівник адміністрації глави ЛНР» Ірина Тейцман і начальник служби безпеки Сілеверстов. Усі вони заарештовані і скоро у всьому зізнаються. (А Шуркаєва ні, вона продовжує писати в фб)
б.1) прикметно, що підконтрольний силовикам [сайт] ЛИЦ публікує заяву Корнета, а підконтрольний Шуркаєвій «Луганськ 24» постить відео про «невідомих з автоматами в центрі Луганська». Плюралізм думок.
в) У п’ятницю було засідання «Радміну», на якому постановили делітнути Корнета, проте він сказав: «Не ви мене призначали і не вам мене знімати». Пізніше «суд ЛНР» ухвалив зняти міністра з посади. У відповідь Корнет пообіцяв на день міліції, 20 грудня, влаштувати план «Плутон».
г) Спочатку малося на увазі захоплення з переворотом, але резонно порахувавши свої сили, Корнет вирішив просто здати своїх же, а саме главу пропаганди, урядової охранки і секретаря Плотви, «надав уночі неспростовні докази»”.

У відповідь на заяву відстороненого ним від обов’язків “глави МВС” Корнета ватажок “ЛНР” Ігор Плотницький також виступив із терміновою заявою.

Він наголосив, що заява Корнета “не має жодних підстав і юридичної сили”, оскільки “ще від учора Корнет І.А. законно відсторонений від займаної посади”, і вже призначено “нового в.о. міністра внутрішніх справ”.

“Події сьогоднішнього дня в черговий раз довели, що рішення було прийнято правильне”, – наголосив Плотницький.

Він запевнив, що “жодних підстав для арешту Шуркаєвої, Тейцман і Селіверстова немає”, а “слідство ведеться, але по іншій справі і з іншими фігурантами”.

“Ситуація перебуває під контролем керівництва Луганської народної республіки і найближчим часом буде повністю вирішена”, – переконує Плотницький.

Ватажок “ЛНР” Ігор Плотницький і на той час іще “глава МВС” Ігор Корнет. Скріншот з відео

“У місті «зелені чоловічки» з білими пов’язками на руках – з такими ж пов’язками на Донбас влітку 2014 входили частини регулярної армії РФ. Можливо, у конфлікт Плотницького та Корнета втрутився «великий брат», – припускає журналіст Денис Казанський, зауважуючи, що російські військові, судячи з усього, підтримують сторону Корнета.

“Ми жартували про «Луганду і Домбабве», і дожартувалися. Зімбабве і Луганськ тепер дають ЗМІ однакові новини – БТРи, військові, путч. Головна інтрига тепер – чи буде луганська хунта?” – додає журналіст.

Читайте також:
Гучна заява “глави МЗС ЛНР”: Луганська і Донецьк повинні повернутися до складу України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна