Велике соцопитування: Вакарчук виходить на третє місце. РЕЙТИНГИ

 

Першу п’ятірку кандидатів у першому турі президентських виборів, якби вони відбувалися найближчими днями, склали б Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Святослав Вакарчук, Юрій Бойко та Анатолій Гриценко.

Про це свідчать дані великого соціологічного дослідження, проведене 28 жовтня – 14 листопада Центром соціальних та маркетингових досліджень “Социс”, Київським міжнародним інститутом соціології, соціологічною групою “Рейтинг” та Центром Разумкова.

За Порошенка збираються голосувати 16,1% із тих, хто визначився з вибором, за Тимошенко – 14,4%, за Вакарчука – 12,1%, за Анатолія Гриценка і Юрія Бойка – по 9,3%.

Далі за рейтингом – Вадим Рабінович (7,9%), Олег Ляшко (7,5%), Андрiй Садовий (5,0%), Валентин Наливайченко (3,3%) та Олег Тягнибок (3,0%).

При цьому опитані схиляються до думки, що президентом залишиться Порошенко (19,2%), передає “УП”.

Серед тих, хто планує піти на вибори (але не обов’язково визначився), за Порошенка 11,9%, Тимошенко – 10,7%, Вакарчука – 9,0%.
Відмовилися від відповіді або не знають – 26%.

Серед усіх (і 17% тих, хто не піде на вибори):

Водночас, партійні вподобання не збігаються з рейтингом лідерів політичних сил.

Так, якби вибори відбулися найближчої до опитування неділі, то 5%-й бар’єр подолали б п’ять партій: “Батьківщина” Юлії Тимошенко, Блок Петра Порошенка “Солідарність”, “Опозиційний блок”, “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка, партія “За життя” Вадима Рабіновича.

У “Свободи” – 4,6%.

При цьому партія Тимошенко лише трохи випередила б партію Порошенка (16,0% проти 15,4%).

Радикальна партія Олега Ляшка і “Самопоміч” мера Львова Андрія Садового гіпотетично мають шанси також набрати потрібну кількість голосів за рахунок тих, хто ще точно не визначився.

Крім того, соціологи спитали, яку виборчу систему підтримують громадяни. Респонденти віддають перевагу мажоритарній (29,5%) та змішаній (26,5%).

Згідно з цим дослідженням, українців найбільше хвилюють війна на сході, зростання цін та низький рівень зарплат і пенсій.

Серед найбільш важливих проблем, які потребують негайного вирішення, 51,3% опитаних назвали воєнний конфлікт на сходi України, 37% – зростання цiн на основні товари і інфляцію та 36% – низький рівень зарплати чи пенсії.

Водночас тиск на бізнес з боку правоохоронців, а також нестачу свободи і демократії визнали першочерговими проблемами лише 1,7% опитаних.

 

59,2% відсотка опитаних вважають, що вирішити проблему конфлікту на сході можна шляхом повернення тимчасово окупованих територій полiтико-дипломатичним шляхом, 12,1% переконані, що це можна зробити лише через військовий наступ на окуповані території i повернення їх силою.

 

При цьому 31,9% підтримують ідею введення миротворців на Донбас, 28,1% –  скоріше підтримують, ніж не підтримують, зовсім не підтримують 12,3%.

49,5 % переконані, що після завершення війни стосунки з Росією слід підтримувати на мінімально необхідному рівні, 21,8% висловлюються за те, що не підтримувати з Росією жодних стосунків.

 

Серед позитивних змін, які відбулися у їхній області за останній рік, 44,9% опитаних назвали ремонт доріг, 27,3 % – підвищення пенсій, 26,6 % – благоустрій і озеленення міста чи села.

 

Більшість громадян вважають ситуацію в Україні напруженою, але протестувати на Майдані готові менше 10%.

Так, 68,2% громадян оцінюють ситуацію в Україні як напружену, а 21,9% – як вибухонебезпечну.

 

Найбільш стабільною видається ситуація жителям Вінниччини та Полтавщини.

 

При цьому “новий Майдан” не підтримують 59,9%. Ще 22,5% підтримують масові протестні акції, але не готові брати в них участь.

Лише 9,2% готові особисто протестувати.

 

Найбільше готові протестувати на Волині та Галичині.

 

58,9% налаштовані висловлювати свій протест голосом на виборах. Ще 26,7% готові підписувати петиції та звернення.

 

Мітингування під Верховною Радою не підтримують загалом 57,5% опитаних.

 

Дослідження проводили за методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) за місцем проживання респондента.
Вибірка становила 20 000 респондентів в усіх областях України (без врахування населення захоплених територій Донбасу та Криму). Статистична похибка вибірки не перевищує 0,7%.
Дослідження провели за підтримки організації “Комітет виборців України”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.