Мугабе усунули з посади лідера правлячої партії Зімбабве

 

Владна партія Зімбабве, Зімбабвійський африканський національний союз (ZANU-PF), 19 листопада усунула з посади свого лідера президента країни Роберта Мугабе.

Цю інформацію з посиланням на членів керівництва партії поширюють провідні світові інформагенції.

Посаду лідера владної партії обійняв колишній віце-президент країни Еммерсон Мнангагва, якого Мугабе звільнив два тижні тому.

Раніше видання The New York Times писало, що Мнангагва, швидше за все, стане новим лідером країни.

Державний телеканал ZTV з посиланням на голову посередницької місії, католицького священика Фіделіса Муконорі, анонсував зустріч Мугабе з представниками військового командування країни.

У суботу в столиці Зімбабве Хараре десятки тисяч людей вийшли на вулиці на підтримку військових і з вимогою відставки Мугабе.

Політична криза в Зімбабве загострилася на тлі питання, хто стане наступником 93-річного Роберта Мугабе, котрий перебуває при владі в країні вже 37 років.
Очікувалося, що чинний глава держави може передати владу своїй 52-річній дружині Грейс.

7 листопада у відставку відправили віце-президента країни Еммерсона Мнангагву, якого також вважали одним із ймовірних наступників Мугабе. Він виїхав за кордон.

Військові в ніч на 15 листопада взяли під контроль ситуацію в країні.

17 листопада Мугабе зустрівся з генералами для переговорів у столиці Хараре. Він відмовляється покидати посаду президента.

Військові заявили про арешт кількох людей з оточення Мугабе.

При цьому армійські лідери стверджують, що їхні дії не є переворотом, і не говорять про те, що Мугабе відсторонений від влади.

18 листопада деякі ЗМІ повідомили, що Мугабе втік.

Багато громадян Зімбабве на мітинги і вітають дії військових після багатьох років економічних труднощів і порушень прав людини.
Країни Заходу неодноразово звинувачували Мугабе в порушеннях прав людини і репресіях проти політичних опонентів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.