Новий президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва пообіцяв “еру нової демократії”

 

У Хараре, столиці Зімбабве, 24 листопада відбулася церемонія інавгурації нового президента країни – замість Роберта Мугабе, який правив з 1987 року.

Колишній перший віце-президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва прийняв присягу як новий глава держави.

Як повідомляє південноафриканський портал News 24, церемонія інавгурації пройшла на території національного стадіону. Подивитися з трибун на приведення президента до присяги зібралися близько 60 тисяч чоловік.

На вищий пост 75-річний Мнангагва був висунутий правлячою партією “Африканський національний союз Зімбабве – Патріотичний фронт” (ZANU-PF). До минулої неділі її очолював 93-річний Роберт Мугабе.
21 листопада він погодився піти у відставку під тиском військових і своїх політичних опонентів, включаючи колишніх соратників. Парламент Зімбабве почав процедуру імпічменту, але припинив, так як Мугабе передав спікеру парламенту заяву про свою відставку.

Еммерсон Мнангагва – активний учасник партизанської війни за незалежність, один із керівників партії ZANU. З 1980 року обіймав ряд ключових посад в уряді та силових структурах, в 2000-2005 рр. був головою нижньої палати парламенту Зімбабве.
На посаді першого віце-президента – з 12 грудня 2014 року. Вважався найближчим сподвижником і потенційним наступником президента Роберта Мугабе.

У листопаді 2017 року Мнангагва був відсторонений від посади і виїхав з країни.
Мугабе запланував як свою наступницю на посаді президента 52-річну дружину Грейс.

Після того, як в ніч на 15 листопада владу взяли під контроль військові, Мнангагва повернувся до Зімбабве, ставши головою і першим секретарем правлячої партії.

Він пообіцяв здійснити економічні та політичні перетворення в країні, заявивши, що в країні починається “ера нової демократії”.

Країни Заходу неодноразово звинувачували Мугабе в порушеннях прав людини і репресіях проти політичних опонентів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна