Мугабе подав у відставку з посади президента Зімбабве

 

Президент Зімбабве Роберт Мугабе написав заяву про свою відставку.

Про це у вівторок, 21 листопада, повідомив спікер парламенту країни Джейкоб Муденда та зацитував лист, який Мугабе надіслав до парламенту.

У листі Мугабе зазначив, що рішення піти у відставку він ухвалив добровільно, щоб забезпечити спокійну і мирну передачу влади. Він також попросив якнайшвидше сповістити населення країни про його рішення піти у відставку, інформує Reuters.

Водночас Мугабе не зазначив, хто має виконувати обов’язки президента після його відставки.

Лідер фракції правлячої партії країни “Зімбабвійський африканський національний союз – Патріотичний фронт” (ZANU PF) Лавмор Матуке відразу після оголошення заяви Мугабе заявив, що лідером країни протягом наступних 48 годин стане колишній віце-президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва.

Оголошення Мугабе про відставку сталось у той час, коли обидві палати парламенту Зімбабве зібралися, щоб перейти до наступної стадії у процедурі імпічменту президента.
Під час засідання під схвальні вигуки депутатів зачитали обвинувачення на адресу Мугабе. Зокрема, його звинуватили у тому, що він дозволив своїй дружині Грейс “узурпувати” владу, та в тому, що 93-річний Мугабе через свій похилий вік не здатний більше ефективно керувати урядом.

Парламент у вівторок мав створити спеціальний комітет для розслідування обвинувачень на адресу президента.

Раніше з ініціативою розпочати процедуру імпічменту Мугабе виступила правляча партія країни ZANU-PF, а опозиційна партія “Рух за демократичні зміни” (MDC) цю ініціативу підтримала.

Читайте також:
Мугабе усунули з посади лідера правлячої партії Зімбабве

Як інформувала “Новинарня“, політична криза в Зімбабве загострилася на тлі питання, хто стане наступником 93-річного Роберта Мугабе, котрий перебуває при владі в країні вже 37 років.
Очікувалося, що чинний глава держави може передати владу своїй 52-річній дружині Грейс.

7 листопада у відставку відправили віце-президента країни Еммерсона Мнангагву, якого також вважали одним із ймовірних наступників Мугабе. Він виїхав за кордон.

Військові в ніч на 15 листопада взяли під контроль ситуацію в країні.

17 листопада Мугабе зустрівся з генералами для переговорів. Військові заявили про арешт кількох людей з оточення Мугабе.
При цьому армійські лідери стверджують, що їхні дії не є переворотом.

18 листопада деякі ЗМІ повідомили, що Мугабе втік.

Багато громадян Зімбабве вийшли на мітинги і вітають дії військових після багатьох років економічних труднощів і порушень прав людини.

Країни Заходу неодноразово звинувачували Мугабе в порушеннях прав людини і репресіях проти політичних опонентів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна