Помер один із найвідоміших диктаторів світу Роберт Мугабе

 

У п’ятницю, 6 вересня, на 96-му році життя помер експрезидент Зімбабве Роберт Мугабе.

Про це пише Sky News.

Точна причину смерті Мугабе не повідомляють. Проте з квітня він перебував у лікарні в Сінгапурі, лікуючи рак гортані.

Роберт Мугабе з 1980 року був прем’єр-міністром Зімбабве упродовж 7 років, а з 1987 році незмінно очолював країну протягом 30 років.

Прийшовши до влади, він підтримав так званий “чорний переділ” – захоплення земельних ділянок білих фермерів чорношкірими беззмельними селянами. таким чином усі іноземні інвестори покинули країну.

У Зімбабве настала гостра економіча криза та гіперінфяція. Тому місцева валюта дешевшала стрімкими темпами і згодом взагалі була виведена з обігу.

Мугабе також був відомий своєю ексцентричністю і нестриманістю у висловлюваннях і вчинках.

Диктатор відкривав пам’ятник самому собі, витрачаючи на святкування свого дня народження понад мільйон доларів, розвинуті країни Заходу він називав “великими братами”, а експрезидента США Джорджа Буша — “сучасним Гітлером“. Гомосексуальність називав хворобою і погрожував вбивством ЛГБТ-активістам. Заявляв, що не збирається віддавати посаду на виборах, а відібрати владу у нього може тільки Бог.

Останні роки правління Мугабе відзначилися високим рівнем корупції всередині країни та масовими порушенням прав людини.

15 листопада 2017 року у Зімбабве відбувся військовий переворот, внаслідок якого Мугабе відсторонили від влади й помістили під домашній арешт.

Незабаром після цього Мугабе добровільно пішов у відставку, а на його місце призначили віцепрезидента Еммерсона Мнангагву.

Як повідомляла “Новинарня“, 30 липня 2018-го у Зімбабве відбулись вибори президента. На дільниці прийшло 75% виборців. Уперше з 2002-го року на вибори допустили міжнародних спостерігачів. Перемогу здобув Еммерсон Мнангагва.

Читайте також:
В Іспанії ексгумують з могили тіло диктатора Франсіско Франко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна