Президент Польщі прокоментував марш націоналістів. Опозиція подала до суду за “фашизм”

Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував події, пов’язані з маршем націоналістів, який пройшов у Варшаві в День незалежності країни 11 листопада.

Як інформувала “Новинарня“, в 60-тисячному суботньому марші була велика частина ультраправих, які використовували зокрема нацистські, ксенофобські гасла – гасла “Європа буде біла або безлюдна”, “Чиста кров”, “Зіг хайль!”, а також – “Пам’ятаємо Львів і Вільнюс”, “Вимагаємо покарання за бандеризм”, “Україно, визнай правду! Польщо, встань з колін!” тощо.

“Патріотизм – це любов. Це любов до батьківщини, до ближнього, до земляків; це любов до всіх, хто прагне щастя батьківщини, успіху тих, що тут живуть. Націоналізм – це негативний погляд, це погляд, що наша країна – лише для нас”, – сказав Дуда під час поїздки в місто Крапковіце Опольського воєводства.

Він додав, що Польща є країною для всіх, хто хоче тут чесно жити і будувати її.

Президент наголосив, що немає в Польщі “місця чи згоди на ксенофобію, хворобливий націоналізм та антисемітизм”.
За його словами, “ті, хто пропагує таку позицію, а її не можна назвати інакше ніж негідною, – соціально виключені”, передає “Польське радіо”.

Дуда заявив, що не має значення колір шкіри чи те, звідки людина походить – важливо лише, щоб вона була лояльною до Польщі.
“Для мене поляк – це той, хто хоче працювати для Польщі”, – сказав президент.

Анджей Дуда додав, що його непокоїть намагання закордонних ЗМІ представити всіх 60 тисяч учасників Маршу Незалежності як нацистів.

Тим часом польська опозиційна партія “Новочесна”, що входить до Сейму, подала заяву в прокуратуру щодо організаторів маршу незалежності в Варшаві.

На думку політиків “Новочесної”, на марші пропагували фашизм і расизм. Про це повідомив лідер партії Ришард Петру, передає агенція РАР.
“Це поведінка, на яку поширюється Кримінальний кодекс”, – зазначив Петру.

У партії підкреслили, що деякі з ксенофобських прапорів були в самому початку колони, що означає, що організатори надавали їм особливого значення.

Читайте також:
Порошенко привітав Дуду зі святом: “Польща є прикладом для України”

“Європа буде білою, Україна покається”.
РЕПОРТАЖ із наймасовішого маршу націоналістів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна