“Європа буде білою, Україна покається”. РЕПОРТАЖ із наймасовішого маршу націоналістів

 

45 осіб затримала поліція у Варшаві під час проходження ввечері 11 листопада націоналістичної демонстрації “Marsz narodowców” та сутичок й інцидентів, що супроводжували акцію.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на дані варшавської поліції, марш польських правих на честь 99-ї річниці відновлення незалежності країни зібрав близько 60 тисяч осіб.

До нього також приєдналися ультраправі з різних країн ЄС.

Польські ЗМІ зазначають, що це найбільша акція націоналістів у Європі за останній час.
При цьому маніфестація зібрала як поміркованих правих із середовища правлячої партії “Право і справедливість”, так і велику кількість ультраправих та відвертих нацистів.

Як передає TVN Warszawa.tvn24.pl, щорічний похід націоналістів відбувався під гаслом “Ми хочемо Бога” – це слова зі старої релігійної польської пісні, яку президент США Дональд Трамп цитував у липні під час відвідування Варшави.

Марш націоналістів організували “Національно-радикальний табір”, “Національний рух” та “Всепольська молодь”, що успадковують традиції націоналістичних та антисемітських організацій Польщі першої половини ХХ століття.

Учасники демонстрації пройшли від проспекту Алеї Єрусалимські через міст Понятовського до стадіону “Народовий”.

Учасники скандували: “Бог, честь, батьківщина”, “Польська промисловість в польських руках”, “Наш шлях – націоналізм” та інші.

Журналіст Кароль Гац у “Твіттері” повідомляє також про гасла “Біла сила, Ку-клукс-клан”, “Зіг хайль!”, “Чиста кров”.

На фотозвітах видно плакати “Європа буде біла або безлюдна” та інші гасла расистського змісту.

Окремим розділом пройшли гасла “Пам’ятаємо Львів і Вільнюс”, “Україно, визнай правду! Польщо, встань із колін!”, “Вимагаємо закону про заборону бандеризму”.

Фоторепортаж:

Польський марш незалежності 2017 Польський марш незалежності 2017 _2 Польський марш незалежності 2017 _5 Польський марш незалежності 2017 _6 Польський марш незалежності 2017 _3 Польський марш незалежності 2017 _4 Польський марш незалежності 2017 _ 7 антимусульманські гасла
<
>

Фото: PAP, Твіттер Jacek Nizinkiewicz, Tomasz Fenske,

Демонстранти палили фаєри, димові шашки, підривали вибухові пакети.

Цього ж дня у Варшаві пройшов ще один багатотисячний захід – антифашистський марш “За нашу і вашу свободу”, спрямований проти крайнього націоналізму, ненависті, расизму та ксенофобії.
Його учасники несли, крім польських, прапори ЄС, ЛГБТ, а також гасла, що кепкували над “фаршем націоналістів”.

Вони скандували: “Польща біла тільки взимку”, “Варшава без фашистів” та ін.

Затримання відбувалися через сутички правих із їхніми супротивниками, а також через використання нацистської символіки.

Польські ЗМІ висвітлюють як скандал звернення поліціянта “Сідай, курво!” під час намагань посадити одну із затриманих в автозак:

Як відомо, нинішній польський націоналістичний марш відбувся на тлі загострення відносин Варшави й Києва через вимоги РП усунути з української влади “антипольських політиків” та наміри заборонити в’їзд таким політикам до Польщі.

Нагадаємо, минулого року у Польщі на марші націоналістів з нагоди 98-ї річниці незалежності країни спалили український прапор, цей злочин розслідували, але справа була закрита.

Читайте також:
Польських ультраправих, які спалили прапор України, побили свідомі націоналісти. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна