Поки нацики у Варшаві палили прапор України, посол Польщі в Києві дякував за оборону Європи від рашизму

 

У Варшаві в п’ятницю, 11 листопада, на марші націоналістів з нагоди 98-ї річниці відновлення незалежності Польщі фанати одного з футбольних клубів спалили український прапор. Про це повідомляє Gazeta.pl.

“Замасковані вболівальники одного з варшавських футбольних клубів допили пиво, кинули прапор України на землю, почали його топтати, а потім спалили на моїх очах”, – повідомив репортер.

На відео можна побачити, як учасники маршу кинули прапор України, а потім спалили його, викрикуючи націоналістичні гасла: “Бог, честь і вітчизна! Є…ть УПА і Бандеру!”

Пізніше націоналісти спалили також прапор із логотипом “Фейсбука”, викрикуючи: “Польща проти корпорацій” (у зв’язку з тим, що останнім часом “Фейсбук” заблокував кілька десятків сторінок польських націоналістичних організацій).

Загалом, у столиці Польщі з нагоди річниці незалежності від Росії 1918 року пройшло щонайменше три чи чотири масові демонстрації.

Як і в попередні роки, багатотисячний натовп вигукував гасла: “Національна гордість” або “Гордість”.

Майже кожен з учасників мав на собі біло-червоні елементи, національні прапори, розмальовані обличчя у біло-червоні барви.

Як повідомило Польське радіо, були присутні прапори інших країн, зокрема з національних і націоналістичних рухів, у тому числі – України.

“Побачивши синьо-жовті прапори, група вболівальників почала викрикувати антибандерівські гасла. Натомість більшість учасників перекричала їх польськими національними гаслами”, – інформує Польське радіо.

Крім того, як повідомило TVN 24, вулицями Варшави пройшла хода опозиційного Комітету оборони демократії. Демонстрацію, зокрема, розпочав виступ колишнього президента Броніслава Коморовського, який представляє партію “Громадянська платформа”.

Також свої акції провели окремо націоналісти і антифашисти.

Зазначається, що в ході “За нашу і вашу свободу”, організованій лівими та анархічними угрупованнями, взяли участь кілька сотень осіб. Вони тримали транспаранти з гаслами “Фашисти, геть з наших вулиць”, “Покажемо язик націоналізму”, “ПіС (партія влади “Право і справедливість”) рекламує фашистів”.

Хода націоналістів рушила у напряму Національного стадіону. Організатори при цьому закликали уникати провокацій, хоча вже від самого початку в натовпі було чути звук петард і видно запалені фаєри.
Крім польських національних прапорів, у натовпі можна було побачити угорські, словацькі і шведські.

Прийняття на честь Дня незалежності Польщі в Києві 2016

Прийняття на честь Дня незалежності Польщі в Києві 2016

У Києві ввечері в п’ятницю, 11 листопада, в готелі Hilton відбувся багатолюдний прийом від імені польського посольства на честь Дня незалежності Польщі.
У своїй промові новий посол Ян Пєкло підкреслив, що зараз Україна і Польща так само разом протистоять більшовицькій загрозі, як у 1918 році, коли війська УНР допомогли Польщі зупинити російське нашестя на Європу.

Від імені українського уряду перший віце-прем’єр Степан Кубів подарував Янові Пєклу фотоальбом із літописом трьох українських майданів (від 1990 року до 2014-го) та відзначив значну роль поляків та Польщі і в Революції Гідності, і в нинішній час, коли Україна під час війни на Сході відстоює свободу для всієї Європи.

На початку святкового прийняття хор Ніжинського університету ім. Миколи Гоголя виконав гімни Польщі та України – “Jeszcze Polska nie zginęła,Kiedy my żyjemy” і “Ще не вмерли України і слава, і воля”.

Читайте також:
УІНП видав різку заяву до польської влади з приводу
системного нищення могил вояків УПА. ВІДЕО

“Дякуємо і просимо вибачення”: польські президенти
й інтелектуали написали відкритий лист до українців

“Замість катастрофи?” Порошенко і Дуда домовилися поліпшувати україно-польські стосунки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна