Уряд Британії може визнати український Голодомор геноцидом, якщо буде відповідне рішення суду

 

У британському парламенті 7 листопада відбулися дебати, на якому група депутатів підтримала заклики визнати геноцидом Голодомор в Україні 1932–33 років.

Про це повідомляє прес-служба посольства України в Лондоні.

Посол Наталія Галібаренко після дебатів зазначила, що вона приєднується до британських парламентарів, “які висловили своє розчарування нинішньою позицією уряду, який не готовий визнати Голодомор геноцидом, посилаючись на необхідність судового рішення”.

Представник британського МЗС Алістер Бурт у відповідь на запитання парламентарів пояснював, що “геноцид” є юридичним терміном, який окреслює злочин, а тому слід його встановити в результаті судового процесу.

Урядовець наголосив, що багатомільйонні жертви сталінського режиму в Україні є наслідком злочинів радянської влади, які Британія однозначно засуджує, і уряд у Лондоні готовий застосовувати термін “геноцид”, якщо таке рішення ухвалить “будь-який британський суд”.

Депутатка Полін Латам, яка була ініціатором дебатів, повторила розчарування тим, що уряд не готовий знайти спосіб для Британії офіційно визнати Голодомор в Україні 1932–33 років геноцидом, як це вже зробили понад 20 країн, включно з Австралією, США та Канадою.

Посол Наталія Галібаренко підсумувала: “Ми домовилися з депутатами продовжити співпрацю у питанні привернення суспільної уваги до цієї трагедії, а також звернулися до уряду із закликом включити питання Голодомору до шкільної програми у Великій Британії”.

Повідомляється, що на дебатах, які відбувалися в окремій кімнаті паралельно із засіданням у Палаті громад, виступили п’ять депутатів із різних партій. Фактично всі вони висловилися за те, щоб Британія визнала Голодомор в Україні геноцидом.
Парламентарі говорили про те, що Росія, проголосивши себе спадкоємицею Радянського Союзу, повинна також визнати відповідальність за злочини щодо українців.

“Пролунало і застереження, що уряд у Лондоні повинен виробити конкретні кроки, які гарантуватимуть, що навіть після виходу з ЄС Британія буде дотримуватися режиму європейських санкцій стосовно Москви, запроваджених унаслідок нинішньої агресії Росії проти України”, – ідеться в повідомленні на ФБ-сторінці посольства.

Читайте також:
Рада просить світ визнати Голодомор 30-х років геноцидом. Наразі це зробили 23 країни (СПИСОК)

Португальський парламент прийняв аж дві заяви щодо визнання Голодомору. ПОДРОБИЦІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна