Португальський парламент прийняв аж дві заяви щодо визнання Голодомору. ПОДРОБИЦІ

 

У п’ятницю, 3 березня, парламент Португалії визнав український Голодомор геноцидом, який був спричинений “тоталітарним комуністичним режимом Сталіна, що призвело до загибелі близько семи мільйонів українських громадян”.

Всього португальські депутати розглянули та проголосували дві заяви щодо Голодомору – авторства соціал-демократів та соціалістів, обидві з яких набрали необхідну кількість голосів.

Дмитро Яцюк, блогер та журналіст

У своєму проекті заяви-засудження (Voto de Condenação № 233/XIII/2ª) португальські соціал-демократи (PSD) прямо кажуть, що “Голодомор, або Великий Голод в Україні був геноцидом, спричиненим тоталітарним комуністичним режимом Сталіна, що призвело до загибелі близько семи мільйонів українських громадян”. У заяві авторства соціал-демократів засуджуються “всі форми тоталітаризму та будь-які види порушень та злочинів проти людяності, які відбулися у 1930-х роках в Україні”.

У свою чергу, заява португальських соціалістів (Voto de Condenação № 235/XIII) є значно більш політкоректною – у ній наголошено на бажанні парламенту Португалії “віддати данину пам’яті жертвам Великого Голоду (Голодомору)”, так само, як “його жертвам, які вижили, а також їхнім родинам”. Заява від PS нічого не говорить про політичну чи персональну відповідальність радянського керівництва за цей злочин та про саме визначення геноциду.

У подальших доволі гарячих дебатах депутат від християнських демократів (CDS-PP) Телму Коррея (Telmo Correia) прямо порівняв нацизм та комунізм. Як депутат центрист пояснив своїм лівим колегам, “комунізм вбив більше, ніж будь-коли вбили нацисти”.

Парламентська група соціалістів, що є провідною в урядовій коаліції, відмовилася від такого історичного аналізу. Депутат-соціаліст Еуріку Брільянте Діаш (Eurico Brilhante Dias) заявив, що “не можна покласти в один казан нацизм та комунізм”, адже, за його словами, “ці ідеології не є тотожні”.

Португальська компартія (PCP) проголосувала проти обох заяв, хоча публічно “поміркований комуніст” Антоніу Філіпе (António Filipe) виступив з критикою лише на адресу соціал-демократів. Комуніст звинуватив PSD у “раболіпстві щодо українській влади” (!), через два тижні після того, як ліва більшість португальського парламенту, з подачі PCP, засудила заборону Комуністичної партії в Україні, про що писала “Новинарня“.

Філіпе також звинуватив своїх колег по парламенту у використанні “ультраправих аргументів” щодо Голодомору, заявивши, що нібито голод також “досяг інших частин Росії та навіть Польщі”. Про це пише португальське видання Notícias ao minuto, цитуючи державну інформаційну агенцію LUSA.

Однак обидві заяви були прийняті необхідною більшістю голосів.

За заяву-засудження № 233/XIII/2ª проголосували соціал-демократи (PSD), християнські демократи (CDS-PP), єдиний депутат від партії “Люди-Тварини-Природа” (PAN) та соціаліст Брільянте Діаш, член Асоціації дружби Португалія–Україна (Associação de Amizade Portugal Ucrânia).
Проти голосували комуністи та “зелені” (які на виборах формують єдиний виборчий блок), неотроцькісти-марксисти з “Лівого блоку” та три депутати від соцпартії.
Парламентська група соціалістів від голосування утрималась.

Заяву соціалістів № 235/XIII підтримали самі соціалісти, а також християнські демократи (CDS-PP), PAN та “Лівий блок”.
Проти проголосували комуністи та “зелені”.
У свою чергу від цього голосування утримались соціал-демократи.

Читайте також:
Парламент Португалії засудив заборону Компартії України.
Наша діаспора повстала у відповідь

Українці в Португалії зірвали виступ посла Росії на семінарі БРІКС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.