Парламент Португалії засудив заборону Компартії України. Наша діаспора повстала у відповідь

 

автор: Дмитро Яцюк
блогер, журналіст

Минулої п’ятниці, 17 лютого, португальський парламент (Асамблея Республіки) ухвалив рішення із засудженням заборони Комуністичної партії України, яка відбулася ще в 2015 році.
Проект був поданий місцевими комуністами (PCP) та був схвалений владними фракціями комуністів, соціалістів, “Лівого блоку” (радикальні марксисти, троцькісти) та “зелених”.
Проти проголосували соціал-демократи (PSD) та християнські демократи (CDS-PP).

У тексті схваленої заяви йдеться про те, що законодавство України, яке продиктувало заборону комуністів, “недемократичне та суперечить правилам і конвенціям міжнародного права”.

У відповідь українці Португалії цієї неділі організували маніфестації з нагоди третіх роковин Майдану в семи містах країни – Лісабоні, Порту, Авейру, Албуфейрі, Бразі, Еворі, Фару – та нагадали португальському парламенту “про необхідність утримуватися через погану поінформованість від різкого втручання у внутрішні справи незалежної та суверенної країни, яка в останні три роки стала жертвою іноземної окупації, частина національної території якої є незаконно окупована «гібридними» силами, створеними, фінансованими та озброєними Російською Федерацією”.

Окрім того, українська діаспора нагадала португальським депутатам про 37-му статтю Конституції України та 5-ту статтю “Закону про політичні партії в Україні”, що передбачають заборону партій, чиї статутні цілі або акції “спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету й територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни…”

Акція українців у місті Брага. Фото: ФБ Сергій Ковальчук

Українці нагадали португальським парламентаріям про те, що 14 червня 2014 року СБУ передала до Міністерства юстиції України доказову базу щодо незаконної діяльності Комуністичної партії України та її представників.
Досьє налічувало близько 120 сторінок, не рахуючи відео та аудіофайли.
Зокрема, ці дані доводили безпосередню та активну участь представників КПУ в діях, які призвели до окупації Криму Росією, у поставках зброї та фінансуванні терористів у східних регіонах України, в організації незаконних та сепаратистських референдумів у Луганській та Донецькій областях, в участі у бойових діях проти ЗСУ під час проведення АТО.

У відозві пояснюється, що Україна, як одна з країн, що найбільше постраждала від дій двох найбільших тоталітарних режимів ХХ століття – комунізму та нацизму, повністю підтримує Празьку декларацію про європейське сумління та комунізм, котра, у свою чергу, була підтримана Європейським парламентом та ОБСЄ.

“Кожна європейська країна має свою власну історію, обирає власний шлях для того, аби розпрощатись із колоніальним минулим у постколоніальний час. Україна є молодою демократією, яка протягом 350 років перебувала під колоніальним домінуванням іноземної влади – Російської імперії. Після короткого періоду існування Першої Української Республіки (1917-1920), країна була знову окупована більшовицькою Росією, яке пізніше перетворилася на СРСР”, – говориться у зверненні.

Українська громада Португалії закликає португальський парламент утримуватись надалі від будь-яких заяв чи односторонніх засуджень, які “нічого не додаючи у гармонійні відносини між Португалією та Україною, можуть лише нашкодити розвитку таких відносин”.

Окрім того, наші співвітчизники засуджують рішення Асамблеї Республіки, прийняте в той момент, коли Україна потребує міжнародної підтримки, аби зупинити російську військову агресію.

Громада вважає, що бездумне голосування комуністів, соціалістів, “Лівого блоку” та “зелених” насправді намагається виправдати російську агресію та окупацію,  підтримує та заохочує агресора, а не Україну, яка чинить опір російській незаконній військової агресії.

Як повідомилиНовинарні” ініцатори, документ підписаний від імені Спілки українців Португалії та 13 регіональних відділень цієї найбільшої української організації в країні.
Окрім того, звернення підписали вісім інших українських центрів та асоціацій, які представляють українців Португалії.

За офіційними португальськими даними 2015 року, в країні проживає 35779 громадян України.

Читайте також:
Франція, Італія, Португалія та Іспанія закликали НАТО
посилити військову присутність у їхньому регіоні

УІНП доводить цифрами: декомунізація не є “бандеризацією”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна