Суд звільнив Колмогорова з-під варти, справу відправлено на перегляд

 

Вищий спецсуд із розгляду кримінальних і цивільних справ відправив на перегляд справу прикордонника Сергія Колмогорова, засудженого до 13 років ув’язнення за вбивство людини на посту 2014 року.

Таке рішення суд виніс сьогодні, 6 листопада. Також суд постановив звільнити Колмогорова з-під варти.

“Колегія суддів ухвалила: касаційну скаргу захисника задовольнити. Вирок Приморського районного суду Маріуполя та ухвалу Апеляційного суду Донецької області щодо Колмогорова скасувати та призначити нове судове слідство. Колмогорова з-під варти звільнити. Рішення оскарженню не підлягає”, – цитує ухвалу Вищого спецсуду УНІАН.

Головуючий у справі суддя Станіслав Кравченко, звертаючись до Колмогорова, зазначив: “На цьому процедуру не завершено. В трагедії треба розбиратися. Але оскільки касаційна інстанція позбавлена можливості досліджувати докази, то їх повинен дослідити суд першої інстанції повторно”,

Суддя також пояснив, що оскільки скасовано судове рішення, на підставі якого Колмогорова утримували під вартою, його звільнено. Обрання нового запобіжного заходу — це компетенція суду першої інстанції.

Люди, які прийшли підтримати Колмогорова, зустріли вердикт суду оплесками та радісними вигуками. Повний текст рішення Вищого спецсуду буде оголошено у четвер, 9 листопада.

Обвинувачення просило суд залишити касаційну скаргу без задоволення, а вирок щодо Колмогорова – в силі.

Потерпіла (матір загиблої) підтримала прокурорів, заявивши, що прикордонники без причини відкрили вогонь по автомобілю, в якому була її дочка. За словами матері, подружжя автомобілем їхало з пляжу.

Перед цим прокурори наполягали, що Колмогоров скоїв “навмисне вбивство на мирній території”, тому кваліфікація його злочину як навмисне вбивство правильна.

При цьому на запитання, чи належить Маріуполь до контрольованої прикордонної зони, прокурор відповів ствердно.

Окрім того, представники обвинувачення заявили, що хоч і не знайдено кулю, якою смертельно поранено потерпілу, у слідства є інші докази, що саме Колмогоров застрелив її, а саме позиція його під час ведення вогню, місце розташування потерпілої в автомобілі.

Водночас адвокат Андрій Стельмащук наголошував на тому, що суди належним чином не розглядали докази, а також повністю переписали обвинувальний акт у вироку.

З огляду на це, захист Колмогорова просив колегію суддів визнати свого підзахисного невинуватим, скасувати рішення двох судів попередньої інстанції і звільнити Колмогорова з-під варти.

Сам Сергій Колмогоров підтримав позицію захисту і попросив суд скасувати рішення попередніх інстанцій.

Як повідомляє “Громадське радіо“, екс-керівник тактичного угруповання “Кордон” Олег Медведчука, у підпорядкуванні якого у вересні 2014 року перебував Сергій Колмогоров, заявив, що тоді у діях його підлеглого не було ознак навіть дисциплінарного порушення.

Як відомо, 15 листопада 2016 року Приморський райсуд Маріуполя засудив прикордонника Сергія Колмогорова до 13 років в’язниці.

Суд визнав, що увечері 9 вересня 2014 року обвинувачений умисно розстріляв з автомата автомобіль Skoda на околиці Маріуполя, що спричинило загибель 30-річної пасажирки – жительки Донецька. Тоді прикордонники помітили автомобіль, який блимав фарами, всупереч правилам проходження перевірки, а потім попрямував у бік блокпосту.

Колмогоров стверджує, що виконував наказ начальства про зупинку підозрілого автомобіля, який не реагував на вимоги правоохоронців.

Захист засудженого просить відправити справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Раніше апеляційний суд залишив вирок щодо 13 років ув’язнення в силі.

Читайте також:
Омбудсман Лутковська заявила про порушення прав Колмогорова під час його засудження

Луценко про справу Колмогорова: потерпілі просто займалися любов’ю на пляжі, і це підтвердила експертиза

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна