Омбудсман Лутковська заявила про порушення прав Колмогорова під час його засудження

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила про порушення прав прикордонника Сергія Колмогорова, який застрелив людину на посту, при засудженні його до 13 років в’язниці.

Відповідне клопотання омбудсмана було озвучене під час розгляду касації у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ, повідомляє “Українська правда” з посиланням на “Українські Новини”.

Лутковська наголосила, що офіс омбудсмана проводив моніторинг судового процесу над Колмогоровим і встановив низку порушень його прав.

Зокрема, вона вважає невмотивованим рішення Приморського райсуду проводити розгляд справи прикордонника в закритому режимі.

Також Лутковська наголошує, що суди першої та апеляційної інстанції не викликали і не допитали низку свідків сторони захисту.

Сьогодні, 6 листопада, розпочалося судове засідання з розгляду касації у справі Колмогорова. До будівлі суду на вулиці Пилипа Орлика в Києві прийшли люди, щоб підтримати прикордонника, також під судом стоїть батальйон Кульчицького.

Як повідомила речниця поліції Києва Оксана Блищик, порядок під судом охороняє поліція. “Під судом чергують правоохоронці, бо була заявка про акцію, у якій візьме участь більше 800 осіб”, – пояснила вона.

 

Як відомо, 15 листопада 2016 року Приморський райсуд Маріуполя засудив прикордонника Сергія Колмогорова до 13 років в’язниці.

Суд визнав, що увечері 7 вересня 2014 року обвинувачений умисно розстріляв з автомата автомобіль Skoda на околиці Маріуполя, що спричинило загибель 30-річної пасажирки – жительки Донецька. Тоді прикордонники помітили автомобіль, який блимав фарами, всупереч правилам проходження перевірки, а потім попрямував у бік блокпосту.

Колмогоров стверджує, що виконував наказ начальства про зупинку підозрілого автомобіля, який не реагував на вимоги правоохоронців.

Захист засудженого просить відправити справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Раніше апеляційний суд залишив вирок щодо 13 років ув’язнення в силі.

Читайте також:
Луценко про справу Колмогорова: потерпілі просто займалися любов’ю на пляжі,
і це підтвердила експертиза

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна