Справа рюкзаків: суд відпустив Авакова й Чеботаря під особисте зобов’язання

 

Солом’янський райсуд Києва відпустив фігурантів “справи про рюкзаки” – сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та колишнього заступника глави МВС Сергія Чеботаря – під особисте зобов’язання.

При цьому Авакова-молодшого зобов’язали також носити електронний браслет для контролю, не відлучатися з населеного пункту проживання без відома суду та слідчих, повідомляти про зміну місця проживання, здати на зберігання міграційної служби паспорти для виїзду за кордон, утримуватися від контактів зі свідками у справі.

Про це таке рішення суду, ухвалене пізно ввечері 1 листопада суддею Віталієм Українцем, повідомляє “Українська правда”.

“Клопотання задовільнити частково. Обрати запобіжних захід у вигляді особистого зобов’язання”, – зазначив він.

Це рішення суддя дозволив оскаржити в 5-денний термін.

Суд відхилив клопотання захисту та визнав затримання Авакова-молодшого законним.

Водночас САП просила для сина Авакова та Чеботаря запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю внесення 5 млн. грн. застави.

Спостерігачі зазначають, що суддя Українець ухвалював рішення під тиском. У залі суду перебувало багато людей у камуфляжі й нардепів із числа прибічників Авакова, які блокували доступ журналістів та інших охочих потрапити на процес. При цьому сторонні особи стояли за суддею, сиділи за столом колегії.

Щодо Чеботаря, то, за словами сторони захисту, у нього поганий стан здоров’я – екс-заступник міністра переніс операцію через онкозахворювання, в нього немає шлунку і є клапан у серці, у 2016 році три місяці провів у комі.

При цьому народний депутат від партії “Народний Фронт” Тетяна Чорновол хотіла взяти Чеботаря на поруки.

Адвокати Чеботаря зазначали, що відео, на якому нібито Олександр Аваков домовляється із заступником міністра про поставку рюкзаків, сфальсифіковане, бо, мовляв, сина Арсена Авакова ніколи не було у його кабінеті.
Крім того, сторона захисту наголосила, що слідчі досліджували не оригінал відео.

Водночас сторона обвинувачення вважає його оригінальним, тому що, за їх твердженням, відео взяли із сервера СБУ.
Також у матеріалі справи є свідчення співробітника Служби безпеки, який проводив цей запис.

Читайте також:
Холодницький нарешті погодив підозру НАБУ для Авакова
через конфлікт того з Порошенком, – Лещенко

Як повідомляла “Новинарня“, 31 жовтня НАБУ провело обшуки в помешканнях сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – Авакова – та в його компаньйонів у справі про можливу розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків для МВС.
Пізніше стало відомо про затримання трьох осіб, зокрема сина Авакова та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря, а також харків’янина Володимира Литвина.
Того ж дня, 31 жовтня, правоохоронці доставили сина міністра внутрішніх справ в ізолятор тимчасового утримання. Затриманим повідомили про підозру.

У лютому 2015 року МВС уклало договори з ТОВ “Дніпровенд” на пошиття 5 тисяч рюкзаків вартістю 14,49 млн. грн. та ФОП “Плигачов” на 1 тис. рюкзаків вартістю 2,1 млн. грн.
У мережі з’явилося відео з прихованої камери, на якому син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков, імовірно, домовлявся з екс-заступником голови МВС Сергієм Чеботарем про поставку рюкзаків для підрозділів міністерства в обхід тендеру.

Навесні 2016 року НАБУ в рамках досудового розслідування отримало доступ до банківських рахунків компанії – постачальника тактичних рюкзаків для МВС “Дніпровенд”, яку пов’язують із сином міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександром.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи МВС за попередньою змовою з суб’єктами господарської діяльності вчинили розтрату ввіреного їм майна при закупівлі 6 тисяч рюкзаків для потреб бійців у зоні АТО.

За версією слідства, у 2015 році затримані особи були причетні до закупівлі коштом МВС рюкзаків за ціною, суттєво вищою за середньо ринкову. Товар не був поставлений вчасно та до того ж не відповідав вимогам, встановленим МВС, внаслідок чого державі було завдано збитків в розмірі понад 14 мільйонів гривень.

Глава МВС Арсен Аваков заперечує причетність його родини до закупівлі рюкзаків. Він назвав це розслідування “казкою” та вніс в е-декларацію своє авторське право на цей “сценарій“.

Читайте також:
Суд дозволив НАБУ перевірити телефон Авакова з приводу рюкзаків

МВС назвало обшуки НАБУ в сина Авакова “політичними,
а не юридично обґрунтованими”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна