НАБУ затримало сина та екс-заступника Авакова

 

Національне антикорупційне бюро у вівторок, 31 жовтня, затримало сина міністра внутрішніх справ  Олександра Авакова за підозрою в розкраданні державних коштів під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії.

Про це “Українській правді” повідомило джерело у правоохоронних органах.

Також, за даними співрозмовника, затримали колишнього заступника Арсена Авакова в МВС Сергія Чеботаря.

Як повідомило інше джерело “УП”, сина Авакова затримали в Києві.

Про це повідомляє також програма “Схеми: корупція в деталях” на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Наразі обом затриманим готують повідомлення про підозру.

За даними співрозмовника “Української правди”, до будівлі НАБУ стягують Нацгвардію – уже стоять два мікроавтобуси.

Раніше Національне антикорупційне бюро підтвердило, що проводить обшуки у справі про можливу розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків Міністерством внутрішніх справ України.

“У відповідь на запити ЗМІ повідомляємо, що детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП наразі здійснюють слідчі дії (обшуки) в рамках розслідування кримінального провадження за фактом можливої розтрати державних коштів при закупівлі рюкзаків МВС”, – сказано в повідомленні.

За даними Бюро, обшуки проводяться за місцем роботи та проживання ймовірних фігурантів провадження.

ОНОВЛЕНО. У НАБУ підтвердили, що його детективи НАБУ затримали загалом три особи за підозрою у розтраті коштів під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії.

“31 жовтня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП здійснили низку обшуків, в результаті яких за підозрою у розтраті понад 14 мільйонів гривень затримали трьох осіб: колишнього заступника міністра внутрішніх справ України, представника фірми-переможця тендеру з постачання рюкзаків та ще одну приватну особу”, – йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ.

Зазначених осіб затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Вирішується питання про повідомлення їм про підозру.

Правопорушення кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (“привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”), додали в Бюро.

Як повідомляла “Новинарня“, у лютому 2015 року МВС уклало договори з ТОВ “Дніпровенд” на пошиття 5 тисяч рюкзаків вартістю 14,49 млн. грн. та ФОП “Плигачов” на 1 тис. рюкзаків вартістю 2,1 млн. грн.

У мережі з’явилося відео з прихованої камери, на якому син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков, імовірно, домовлявся з екс-заступником голови МВС Сергієм Чеботарем про поставку рюкзаків для підрозділів міністерства в обхід тендеру.

Навесні 2016 року НАБУ в рамках досудового розслідування отримало доступ до банківських рахунків компанії – постачальника тактичних рюкзаків для МВС “Дніпровенд”, яку пов’язують із сином міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександрои.
Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи МВС за попередньою змовою з суб’єктами господарської діяльності вчинили розтрату ввіреного їм майна при закупівлі 6 тисяч рюкзаків для потреб бійців у зоні АТО.

У лютому 2017 року в НАБУ повідомили, що ця справа перебуває на завершальній стадії розслідування.

Глава МВС Арсен Аваков заперечує причетність його родини до закупівлі рюкзаків, називаючи це розслідування “казкою” та внісши в е-декларацію своє авторське право на цей “сценарій“.

За версією слідства, у 2015 році затримані особи були причетні до закупівлі коштом МВС рюкзаків за ціною, суттєво вищою за середньо ринкову. Товар не був поставлений вчасно та до того ж не відповідав вимогам, встановленим МВС, внаслідок чого державі було завдано збитків в розмірі понад 14 мільйонів гривень.

Читайте також:
Суд дозволив НАБУ перевірити телефон Авакова з приводу рюкзаків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна