Поліція кваліфікувала вбивство Окуєвої як замовне, є дві головні версії

 

За фактом убивства учасниці АТО Аміни Окуєвої правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст.115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство, яке розцінюється як замовне.

Про це повідомив представник Головного управління Національної поліції в Київській області Микола Жукович в ефірі телеканалу “112 Україна“.

За його словами, на місці злочину повторно почала роботу при денному світлі слідчо-оперативна група й експерти. В області продовжують реалізувати план “Сирена”.

Як зазначив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, убивць, імовірно, було двоє.

“Судячи з усього, терористів було двоє. Один чекав на повороті з Одеської траси і давав сигнал другому, що сидів у кущах зі зброєю”, – заявив Геращенко.

Він також припустив, що замах на Окуєву та її чоловіка Адама Осмаєва має “російський слід”.

“Очевидно, що біда прийшла з території РФ. У червні цього року з Росії приїхав один кілер, який намагався застрелити Адама і Аміну, однак його затримали і самого поранили, він перебуває в СІЗО. Його чекає суд і довічне ув’язнення. Що стосується цих покидьків, то я впевнений, що їх ми теж знайдемо, затримаємо, і вони теж будуть все своє життя сидіти у в’язниці”, – сказав Геращенко.

Він також розповів, що наразі існує дві версії вбивства: дії російських спецслужб із метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації, а також помста Адаму Осмаєву за те, що він пішов проти лідера Чеченської республіки Рамзана Кадирова.

За словами Геращенка, поранений у результаті замаху Осмаєв перебуває під охороною.

“Ми вчора спілкувалися з Адамом Осмаєвим у лікарні, він поранений у ногу, куля влучила в гомілку. Він каже, що краще би на місці Аміни був він. Звичайно, він перебуває під охороною. Думаю, що тепер і далі до кінця життя йому треба буде надавати державну охорону, від якої йому вже не доведеться відмовлятися”, – сказав Геращенко.

Раніше Осмаєв та Окуєва нібито відмовилися від державної охорони, наданої їм після попереднього замаху 1 червня 2017 року.

Сам Осмаєв розповів, що в той вечір, коли вбили його дружину, вони поверталися до Києва з іншого регіону, і саме він перебував за кермом у момент обстрілу. Стрілянина з автоматичної зброї почалася тоді, коли автомобіль під’хав до залізничного переїзду. “Все розліталося навколо мене, панель вся”, – згадує Адам.

Згодом у мережі з’явилося фото обстріляного автомобіля. “Стрілянина велася справа. Аміна взяла на себе 6 куль з АК“, – написав боєць АТО Ротан Кримський, який опублікував знімок (судячи з фото, в автомобіль влучило щонайменше 10 куль).

Фото: ФБ Ротан Кримський

 

Водночас речник Нацполіції Ярослав Тракало у коментарі “Українській правді” відмовився називати кількість куль і зазначив, що відповідна інформація буде оприлюднена по завершенні судмедекспертизи.

“Слідчі дії активно тривають, справа перебуває у начальника Нацполіції на контролі. Посилене несення служби не скасоване. Транспортні засоби перевіряються на виїздах зі столиці, прилеглих областях. Тому просимо водіїв поставитись з розумінням до перевірок автотранспорту”, – сказав Тракало.

Він додав, що перевіряються всі можливі шляхи відходу з місця злочину з використанням всіх видів транспорту, яким могли користуватися злочинці – автошляхи, залізниця, тощо.

“Сьогодні (31 жовтня. – Н) з настанням світла експерти-криміналісти продовжили огляд місця. Вони вилучили речові докази”, – підсумував Тракало.

Як повідомляла “Новинарня“, 30 жовтня близько 20:30 біля селища Глеваха в Київській області було скоєно замах на прес-секретаря батальйону ім. Джохара Дудаєва, громадську активістку й учасницю АТО Аміну Окуєву. У результаті обстрілу автомобіля Окуєва загинула, а її чоловік Адам Осмаєв був поранений.

Під час попереднього замаху на подружжя активістів і добровольців АТО кілер кілька разів вистрелив в Осмаєва, поранивши його в груди.

Аміна Окуєва, яка була поруч із чоловіком, не розгубилася і зробила чотири постріли у нападника.

За даними ЗМІ, людина, яка намагалася застрелити Осмаєва, є кілером із прізвиськом “Дінго”, який вбив охоронця президента Чечні Рамзана Кадирова.

Читайте також:

Білозерська про Окуєву: Аміна свідомо обрала публічність, яка коштувала їй життя

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна