Спецрозслідування ООН визнало, що хімічна атака на Хан-Шейхун – справа рук уряду Сирії

 

Звіт спеціального розслідування ООН щодо хімічної атаки в сирійському місті Хан-Шейхун 4 квітня цього року, внаслідок якої загинули майже 90 мирних мешканців, поклав за неї вину на урядові сили Сирії.

“Розслідування впевнене, що Сирійська Арабська Республіка відповідальна за застосування зарину в Хан-Шейхуні 4 квітня 2017 року”, – сказано у звіті Спільного механізму розслідування ООН і Організації за заборону хімічної зброї щодо хімічних атак у Сирії.

Раніше Організація провела своє окреме розслідування, яке виявило свідчення, що напад, унаслідок якого загинули не менш ніж 87 мирних мешканців, серед них принаймні 30 дітей і багато жінок, вчинили силовики президента Асада із застосуванням отруйної речовини зарин, нагадує “Радіо Свобода”.

24 жовтня Росія скористалася правом вето в Раді Безпеки ООН і заблокувала ухвалення резолюції, що мала на меті продовжити ще на рік роботу цього спільного розслідування.
Цей випадок став уже дев’ятим, коли Росія використала право вето в ООН на захист сирійського режиму.

Наразі повноваження Спільного механізму розслідування ООН і Організації за заборону хімічної зброї щодо Сирії спливають 17 листопада.

За всіма наявними й раніше даними, напад хімічною зброєю на місто Хан-Шейхун, яке в той час перебувало під контролем опозиції, здійснила авіація урядових сил режиму президента Сирії Башара аль-Асада.
І офіційний Дамаск, і Москва заперечували такі обвинувачення і твердили, ніби урядова авіація лише зруйнувала склад чи завод хімічної зброї самих повстанців, що і спричинило отруєння.
Фахівці з хімічної зброї відкинули таку версію як неймовірну через високу якість отруйної хімічної речовини, якої можна досягти лише у промислових умовах виробництва, але не в напівпідпільних.

У попередніх розслідуваннях цього Спільного механізму ООН вже було доведено принаймні три випадки застосування зарину сирійськими урядовими військами у 2014–2015 роках, а також застосування гірчичного газу екстремістським угрупованням “Ісламська держава”.

 

Сполучені Штати 7 квітня випустили близько 60 крилатих ракет “Томагавк” по авіабазі Шайрат, контрольованій урядовими силами Асада, яка, за висновком Пентагону, використовувалася для зберігання хімічної зброї.

Читайте також:
Франція має докази причетності режиму Асада до хіматаки на Хан-Шейхун, – МЗС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна