Порошенко прийняв Умерова і Чийгоза на Банковій та нагородив

 

Президент Петро Порошенко вручив державні нагороди звільненим з російського ув’язнення лідерам кримськотатарського народу.
Орден “За заслуги” ІІ ступеня отримав Ільмі Умеров. Ахтема Чийгоза нагороджено орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

Церемонія в АП відбулася 27 жовтня, через кілька годин після того, як заступники голови Меджлісу прибули літаком із Туреччини.

Громадські діячі отримали відзнаки “за громадянську мужність і незламність духу, виявлені у відстоюванні державності України, ідеалів свободи та конституційних прав людини”, повідомляє прес-служба президента.

Глава держави також відзначив роль Меджлісу кримськотатарського народу та подякував за те, що “першим пріоритетом він ставить звільнення Криму і повернення українського суверенітету і українського прапора в незаконно анексованому Криму”.

Крім іншого, він висловив слова щирої подяки своєму колезі президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану та зазначив, що саме їх спільні домовленості про скоординовані дії України та Туреччини призвели до звільнення Чийгоза та Умерова.

Порошенко розповів, що він знайомий з Ільмі Умеровим з 1994 року. А також повідомив, що офіс федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель підтвердив готовність Німеччини надати необхідну допомогу у лікуванні та реабілітації звільнених українців.

“І це не просто тому, що треба допомогти у лікуванні. А це символ того, що питання Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, питання усіх заручників, політичних в’язнів, які знаходяться на території Російської Федерації, важливі для усього міжнародного співтовариства”, – підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що “Ахтем і Ільмі готові були піти на ешафот” за свої переконання і віру, що Крим буде звільнено і він повернеться до України.

“Ми віримо і знаємо, що Україна буде звільнена від окупації. Це стосується як окупованого Донбасу, так і незаконно анексованого Криму”, – підкреслив Порошенко.

Президент нагадав, що на сесії Генеральної Асамблеї ООН Україна висунула ініціативу щодо створення групи друзів для деокупації Криму, а Міжнародний суд ООН ухвалив рішення, яке зобов’язує РФ відновити діяльність Меджлісу.

 

Із поверненням в Україну Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова робота зі звільнення українських патріотів, які стали заручниками окупантів, не завершиться, вона буде продовжуватися незалежно від місця утримання бранців, заявив Порошенко на зустрічі зі звільненими.

Ахтем Чийгоз подякував Порошенкові, кілька разів акцентувавши на визначеннях – “мій прездента” і “моя країна Україна”.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив впевненість, що буде звільнено не лише політв’язнів у Криму, але і відновлено суверенітет України на півострові.

Він наголосив, що для цього потрібна лише одна умова: “Ми маємо максимально мобілізувати  українське суспільство на вирішення тих питань, які дуже хвилюють. Ми маємо мобілізуватися всі, і ми це робили та будемо робити”.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна