МЗС України не визнає незалежність Каталонії

 

Україна не визнає проголошення в односторонньому порядку незалежності Каталонії.

Про це йдеться в заяві МЗС України, оприлюдненій 27 жовтня після ухвалення резолюції парламенту в Барселоні.

“Ми підтримуємо дії уряду Іспанії, спрямовані на врегулювання кризи в рамках чинної Конституції, дотримання законодавства та забезпечення поваги до прав усіх громадян”, – сказано у відозві Міністерства закордонних справ України.

“Україна підтримує державний суверенітет та територіальну цілісність Іспанії у межах міжнародно визнаних кордонів”, – написав у свою чергу в “Твіттері” глава МЗС Павло Клімкін.

Раніше президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що для ЄС нічого не змінюється після того, як парламент Каталонії проголосував за резолюцію про проголошення незалежності від Іспанії.

Уряд Німеччини видав спеціальну заяву, в якій висловив занепокоєнння ситуацією в Каталонії через прийняття неконституційного рішення автономії про незалежність.
“Суверенітет і територіальна цілісність Іспанії залишаються недоторканними. Федеральний уряд [Німеччини] підтримує позицію прем’єра [Іспанії] Рахоя, щоб гарантувати та відновити конституційний порядок”, – йдеться в заяві з Берліна, яку оприлюднив речник уряду Штеффен Зайберт.
Він висловив сподівання, що для ескалації ситуації будуть використані можливості діалогу.

Як інформувала “Новинарня“, парламент Каталонії на засіданні 27 жовтня ухвалив резолюцію з 17 пунктів про проголошення незалежності від Іспанії.
Через годину сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка передбачає введення прямого управління в Каталонії та припинення її автономії.
В уряді Іспанії заявили, що звернуться до Конституційного суду для оскарження декларації про незалежність Каталонії.

Раніше МЗС України вже заявляло про нелегітимність референдуму в Каталонії, на якому, за даними організаторів, 90% його учасників підтримали проголошення незалежної держави у формі республіки.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна