Україна назвала референдум у Каталонії нелегітимним

 

Міністерство закордонних справ України вважає нелегітимним референдум про незалежність Каталонії. Про це 3 жовтня повідомила в коментарі ЗМІ речниця МЗС Мар’яна Беца.

“Україна вважає нелегітимним проведений каталонською владою 1 жовтня 2017 року референдум, який був заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність конституції держави”, – йдеться в заяві.

Беца зазначила, що Україна підтримує готовність уряду Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами для відновлення правопорядку і стабільності в рамках конституційного поля країни.

“Переконані, що Іспанія як один із лідерів демократії у світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які свого часу зумовили мирний перехід від диктатури до демократії та згодом до членства в НАТО і ЄС, буде демократичним способом вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичного життя”, – додала речниця МЗС.

Вона також підкреслила, що Україна виступає за безумовну повагу до суверенітету і територіальної цілісності всіх держав світу в межах міжнародно визнаних кордонів і дотримання ними основних принципів та норм міжнародного права.

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність, на якому 90% учасників голосування висловилися за відокремлення від Іспанії та створення незалежної країни у формі республіки.
Центральна влада задовго до голосування назвала референдум незаконним, таким, що не відповідає конституції Іспанії, та перешкоджала його проведенню, зокрема блокуючи виборчі дільниці.
У сутичках і внаслідок стрільби гумовими кулями постраждали майже 900 осіб.

3 жовтня в Каталонії оголошено загальний страйк на знак протесту проти застосування насильства.

Читайте також:
Єврокомісія назвала каталонський референдум незаконним

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна