АТО: 53 обстріли на добу, противник влаштовує також фейкові обстріли для ОБСЄ

 

Минулої доби, 18 жовтня, незаконні збройні формування загалом 53 рази відкривали вогонь по позиціях ЗС України. Це новий найбільший показник з початку так званого “шкільного перемир’я”. Сили АТО 31 раз вогнем у відповідь придушували активність окупантів.
У результаті бойових дій двоє українських воїнів були поранені. Ще один військовий отримав поранення унаслідок підриву, повідомляє прес-центр штабу АТО.

“Наприкінці минулої доби у районі проведення АТО обстановка й надалі продовжила загострюватись. Ворог суттєво збільшив кількість вогневих провокацій та все частіше застосовував міномети різних калібрів”, – заявили у штабі.

Зазначається, що більше половини від загальної кількості обстрілів за минулу добу припадало на Донецький напрямок. Зокрема, увечері бойовики із мінометів калібру 82 мм, різних видів гранатометів декілька разів били по оборонцях Авдіївки. Перед тим, до 18:00, повідомлялося про п’ять обстрілів під Авдіївкою.
Під гранатометним вогнем окупантів опинялись наші позиції біля Луганського, Майорська, Кам’янки.
Також ворог неодноразово обстрілював позиції ЗСУ на шахті “Бутівка”, неподалік Пісків і Новгородського.
Близько 18-ї години біля Пісків унаслідок обстрілу українського опорного пункту із застосуванням 120-мм мінометів та озброєння БМП отримав поранення один наш боєць.
Перед тим один український воїн отримав поранення внаслідок обстрілу позицій на шахті “Бутівка”.
Крім того, майже опівночі загарбники випустили понад 20 мін калібру 120 міліметрів на підступах до Троїцького.

На Луганському напрямку ворог увечері двічі застосовував 82-міліметрові міномети неподалік Новотошківського та Новозванівки. А із 120-міліметрових мінометів “накривав” позиції сил АТО у районі Кримського і Попасної.
Також уночі під вогонь із автоматичних гранатометів потрапили оборонці Троїцького, Новозванівки та Новоолександрівки.

На Приморському напрямку загарбники з початку доби випустили чотири міни калібру 82 мм неподалік Гнутового, під гранатометний вогонь противника потрапили наші опорні пункти біля Павлополя та Широкиного.
Увечері обстрілів у Приазов’ї було найменше. Проте близько 19-ї години проросійські найманці били з міномета калібру 82 мм неподалік Гнутового, а великокаліберний кулемет застосовували на околицях Старогнатівки.

Увечері 18 жовтня українська сторона СЦКК також заявила, що продовжуються випадки провокаційних обстрілів з боку НЗФ ОРДО об’єктів критичної інфраструктури Донецької області, в тому числі тоді, коли там перебувають представники СММ ОБСЄ.

“Так, російська сторона СЦКК 18 жовтня поточного року повідомила, що близько 14-ї години вона зафіксувала зі сторони позицій ЗС України обстріл в районі Донецької фільтрувальної станції. Представники російської сторони СЦКК стверджують, що по ДФС були нібито здійснені постріли з мінометів калібру 120 та 82 мм саме в той час, коли спеціалісти СММ ОБСЄ встановлювали камеру відеоспостереження.

Українська сторона СЦКК зазначає: в цей час, на цьому напрямку її спостережні групи ніяких обстрілів не зафіксували. «Фейкова» інформація про мінометні вибухи насправді виявилася підривами вибухівки, яка імітує вибухи артилерійських боєприпасів, з боку НЗФ ОРДО в районі Ясинуватської дорожньої розв’язки на території Донецької області непідконтрольній Уряду України. Подібна тактика НЗФ ОРДО спрямована, насамперед, на обґрунтування їхніх обстрілів та дискредитацію підрозділів Збройних сил України.

Такі дії НЗФ ОРДО вкотре демонструють стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей, взятих на себе зобов’язань в рамках Тристоронньої контактної групи щодо дотримання «шкільного» режиму тиші по всій лінії розмежування сторін та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту”, – ішлося в заяві української сторони Спільного центру контролю і координації.

Читайте також:
УС СЦКК: бойовики вдвічі збільшили кількість обстрілів, нехтують перемир’ям

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна