Число українських заручників в ОРДЛО зросло до 152, – Геращенко

 

Кількість українських заручників, незаконно арештованих бойовиками Донецької і Луганської областей, зросла до 152 осіб.
Як передає “Новинарня“, таку інформацію озвучила представник України в гуманітарній робочій підгрупі ТКГ Ірина Геращенко за підсумками засідання групи в Мінську 18 жовтня.

“Всього ж у списку СБУ на сьогодні є 152 заручники в ОРДЛО. Кількість зростає, бо хапають цивільних за проукраїнські погляди”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Нагадаємо, станом на 7 вересня в полоні бойовиків ОРДЛО, за даними Служби безпеки України, перебували 144 особи.

Нова пропозиція Києва до сепаратистів “ДНР/ЛНР” щодо звільнення полонених – обмін 81 на 302, повідомила також Ірина Геращенко.

“Україна ще місяць тому заявила про готовність передати 302 злочинця задля звільнення 81 українця, підтверджених ОРДЛО на окупованих територіях”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

У вересні вона писала про існуючу пропозицію обміну 88 на 313, тоді інша сторона на ТКГ її не прийняла.

Зараз також існує неприйняття, зазначила переговорниця.

 

“Камінь спотикання – вимога амністії для “беркутівців” і інших персонажів, які не мають жодного відношення до Донбасу”, – зазначила Ірина.

“Працюємо, щоб були добрі новини для родин наших заручників, поки що все йде важко, але рухаємося. З вірою. Аби ще інша сторона тримала слово…. Он росіяни і ОРДЛО обіцяли, що до 1 січня звільнять підлітків, а діти і досі в СІЗО. Сьогодні поставили це питання недотримання публічно озвучених обіцянок перед ОБСЄ, й озвучили вимогу негайного звільнення дітей. Обговорили необхідність надання нормальних медичних послуг заручникам, бо в усіх хлопців є проблеми зі здоров’ям”, – розповіла Геращенко .

Окрема тема – пошук зниклих безвісти, зазначила представниця України.

“Ми ще раз підтвердили нашу готовність негайно створити механізм за участю України, РФ і ОБСЄ для пошуку зниклих і ексгумації загиблих. Але РФ продовжує поки що пісню “нас там нет” і не погоджується на пошук своїх “заблудших потіряшок”, – розповіла також переговорниця.

“Я все ж сподіваюся, що [питання] по заручниках вдасться розблокувати… Важкий день. Такий лемент і ор стояв, як говорили про заручників… Але моя психіка в ці дні загартована, як ніколи. Тому з себе, попри все, не вивели”, – констатувала Ірина Геращенко, яка також є першою заступницею голови Верховної Ради України.

Читайте також:
З початку АТО звільнено 3138 заручників.
СБУ готова до широкого компромісу для великого обміну

Як вижити в полоні та після нього

Важке засідання мінської групи: бойовики не хочуть відпускати заручників і вимагають включити у списки на звільнення “беркутівців” з Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна