З початку АТО звільнено 3138 заручників. СБУ готова до широкого компромісу для великого обміну

 

У полоні бойовиків ОРДЛО станом на 7 вересня перебувають 144 особи.

Як передає “Новинарня“, такі дані на “круглому столі” “Звільнені з полону: допомогти, не травмуючи” озвучив Юрій Качанов, керівник Об’єднаного центру з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих у районі проведення антитерористичної операції.

За словами Качанова, з 7 квітня 2014 року, відколи було створено цей Центр при Службі безпеки України, було знайдено і звільнено загалом 3138 осіб – військових, журналістів, цивільних, представників різних верств населення.

410 осіб на даний момент значаться зниклими безвісти“, – сказав також Качанов.

Керівник Об’днаного центру зазначив, що 6 вересня брав участь у переговорах гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську.

За словами Качанова, Україна надала списки  на обмін і “готова до широкого компромісу“, щоб визволити 87 українців, чиє місцезнаходження підтверджено.

“Ми готові віддати 309 осіб… тобто розглянути запит іншої сторони і передати цих осіб у разі їх згоди”, – сказав Качанов.

“Чим більше затягується конфлікт, тим важче хлопців витягнути, бо іншою стороною висуваються такі умови, що їх дедалі складніше виконати“, – додав представник СБУ.

Під час “круглого столу” Михайло Дяденко – помічник народного депутата Оксани Білозір, яка раніше займалася обміном заручників, висловив пропозицію повернутися до практики 2014 року, коли часто відбувалися локальні обміни полоненими за сприяння волонтерів, та внести відповідні зміни до законодавства, щоб волонтери могли забирати для обміну ув’язнених представників ОРДЛО.

Коментуючи такі пропозиції, Юрій Качанов заявив: “Помилування комісією при президенті і помилування указом президента – це єдиний можливий правовий спосіб”.

Представник СБУ додав, що “представники Донецька і Луганська в Мінську виступають категорично проти маленьких, вузьких обмінів”.

Ірина Фельдман, співробітниця Об’єднаного центру, також зазначила: “Питання щодо цивільних заручників дуже недопрацьоване на рівні держави. Людина після звільнення не супроводжується жодним чином”.

Тому, за словами Фельдман, стоїть питання про створення спеціальної установи для цієї роботи.

Читайте також:
Як вижити в полоні та після нього

Важке засідання мінської групи: бойовики не хочуть відпускати заручників і вимагають включити у списки на звільнення “беркутівців” з Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна