Іспанія арештувала двох організаторів каталонських мітингів за незалежність

 

Іспанська влада взяла під варту лідерів двох провідних каталонських громадських організацій – “Національної асамблеї Каталонії” і “Загальна культура”, які виступають за незалежність регіону.

У понеділок, 16 жовтня, рішення про арешт без права звільнення під заставу Жорді Санчеса і Жорді Куйшара схвалила слідча національної судової палати Іспанії, повідомляє El Pais.

Слідча суддя Кармен Ламела визнала Санчеса і Куйшара, організаторів головних мітингів за незалежність, відповідальними за події в Барселоні 20 і 21 вересня, що передували проведенню референдуму 1 жовтня.

За даними суду, саме вони керували учасниками протесту, які блокували урядові будівлі в Барселоні. Маніфестанти не дозволяли співробітникам цивільної гвардії вийти з офісних будівель з вилученою документацією для референдуму.

Ламела вважає, що події 20 і 21 вересня були “закликом до заколоту”.

Разом з тим шеф автономної поліції Каталонії Хосеп Траперо уникнув арешту, якого вимагала для нього прокуратура Іспанії. За рішенням судді у нього вилучили паспорт та заборонили залишати межі Іспанії.

Читайте також:
Мадрид висунув Каталонії ще один ультиматум
щодо незрозумілого проголошення незалежності

Як повідомляла “Новинарня“, 1 жовтня в Каталонії зі спротивом силовиків пройшов не визнаний Іспанією референдум про незалежність автономії. За даними каталонської влади, 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.

10 жовтня глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон разом з головами кількох партій та міст підписав декларацію про проголошення незалежності від Іспанії, юридичний статус якої залишається незрозумілим.
Водночас він звернувся до регіонального парламенту у Барселоні із закликом відкласти голосування за проголошення незалежності на кілька тижнів заради діалогу з Мадридом.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна