Барселона проти Мадрида: виступи за незалежність Каталонії посилюються, президент обіцяє “план Б”

 

Близько 30 тисяч людей увечері 21 вересня взяли участь у мітингу на підтримку референдуму про незалежність Каталонії в Барселоні на Пасео Луїс Компаніс.

Як передає місцеве видання La Vanguardia, маніфестація була мирна, зі скандуваннями й піснями на користь незалежності.

Президент женералітату Карлес Пучдемон заявив, що хоча в останні дні перед референдумом 1 жовтня каталонців чекають “нелегкі дні”, вони почуваються сильними та підтверджують, що мають “плани на випадок надзвичайних ситуацій”, пов’язаних із блокуванням референдуму.

Напередодні також тисячі людей виходили на вулиці кількох міст Каталонії, щоб висловити підтримку референдуму про незалежність від Іспанії та вимагати звільнення 14 каталонських чиновників, затриманих іспанськими силовиками.

Протести в Барселоні та інших каталонських містах, таких як Таррагона і Берга, тривали всю ніч. Поліція зупинила колону із майже 20 тракторів, які їхали в Барселону на підтримку протестів.

На вулицях каталонських міст відбувається постійний флешмоб – нанесення на стіни максимальної кількості наклейок з одним словом – “Si” (“так”). 

У Барселоні відбулися сутички з поліцейськими, які прибули до Каталонії з інших регіонів Іспанії; повідомляється про кількох травмованих маніфестантів.
До столиці краю з’їхалися мери сотень міст Каталонії.

Поліція Іспанії провела обшуки в офісі женералітату через виділення ним 6,2 млн. євро на незаконний, на думку Мадрида, референдум.

Мадрид взяв на себе контроль над фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму про незалежність регіону.

Через це Карлес Пучдемон заявив, що уряд Іспанії фактично призупинив автономію Каталонії і де-факто ввів надзвичайний стан в регіоні.

Водночас у женералітаті заявляють, що продовжують виплати за бюджетними проектами та ін.

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой закликав Пучдемона піти у відставку і скасувати референдум про незалежність.

“Поверніться до закону та демократії, відмовтеся раз і назавжди від цієї ескалації радикалізму”, – сказав Рахой, виступаючи з офіційною заявою щодо кризи навколо Каталонії.

Він зазначив, що “все ще є час уникнути більшого зла”, і закликав каталонських лідерів дотримуватися законів та Конституції Іспанії.

“Кожна незаконна дія і будь-яке порушення матимуть свою відповідь, яка буде твердою, пропорційною та суворою”, – попередив прем’єр.

Рахой підкреслив, що іспанський уряд ніколи не визнає референдум законним.

Фото: LaVanguardia

Футбольний клуб “Барселона”, що є символом регіону, на своєму офіційному сайті 20 вересня опублікував заяву, в якій підтримав “волю більшості каталонців” у питанні про незалежність.

“Слідом за подіями, які сталися в останні дні, і особливо сьогодні, в відношенні нинішньої політичної ситуації в Каталонії, «Барселона», залишаючись вірною своїй історичній прихильності захисту нації, демократії, свободи мови і самовизначення, засуджує будь-які дії, які можуть перешкоджати вільному здійсненню цих прав.
Тому ФК «Барселона» публічно висловлює свою підтримку всім людям, організаціям і установам, які працюють, щоб гарантувати ці права.
«Барселона», проявляючи максимальну повагу до свого різноманітного кола прибічників, буде й надалі підтримувати волю більшості каталонців і робитиме це по-громадянськи мирно і зразково”, – йдеться в заяві.

Тим часом у Єврокомісії заявили про “величезну повагу” до Конституції Іспанії.
Про це сказав речник Європейської комісії Маргаритіс Схінас, відповідаючи на численні питання щодо референдуму, арештів та інших дій, які відбуваються в Каталонії.

“Ми маємо поважати іспанську Конституцію. Ми, звісно, маємо поважати всі Конституції наших держав-членів. І такі питання мають вирішуватися відповідно до конституцій кожної держави-члена ЄС”, – сказав він, наголосивши на тому, що позиція ЄК щодо цього питання не є новою.

Також, коли Схінаса запитали, чи закликає ЄК до того, щоб розв’язання каталонської кризи було знайдено в рамках Конституції, він відповів: “Ні, я цього не казав. Я лише повторив, що ми повністю поважаємо Конституцію Іспанії”.

Читайте також:
КС Іспанії “заморозив” рішення Каталонії про референдум. Але та не спиняється

Як інформувала “Новинарня“, 6 вересня парламент Каталонії в Барселоні схвалив закони для референдуму про незалежність регіону. Проведення референдуму запланували на 1 жовтня, його рішення проголошено обов’язковим.

Уряд Іспанії на чолі з прем’єр-міністром Маріано Рахоєм неодноразово наголошував, що не дозволить відокремлення Каталонії.

Конституційний суд Іспанії 7 вересня призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про проведення референдуму.
Суд також призупинив дію прийнятого регіональним парламентом Каталонії закону про порядок відокремлення регіону.

20 вересня центральна влада вперше провела затримання каталонських посадовців, пов’язаних із підготовкою до референдуму 1 жовтня.

Раніше, у 2014 році, в Каталонії було проведено перший референдум за відокремлення від Іспанії, хоча його було заборонено судом і визнано “неформальним”.
Тоді із 6,3 мільйона осіб, що мають право голосувати, 2,3 мільйона прийшли на референдум, з них 80 відсотків висловилися за незалежність Каталонії.

У листопаді 2015 року каталонський парламент затвердив “дорожню карту” досягнення незалежності від центрального уряду в Мадриді. Проте у серпні 2016 року цю постанову каталонського парламенту анулював Конституційний суд Іспанії.

7 квітня 2016 року після кількатижневих дебатів парламент Каталонії підтвердив резолюцію про незалежність, анульовану Конституційним судом Іспанії.

Каталонія – автономна область у складі Іспанії, на північному сході країни, між середземноморським узбережжям і Піренеями (столиця – Барселона, населення – понад 7,5 млн. осіб).
Це економічно найрозвинутіший регіон Іспанії із власною мовою, культурою й історією.
Незалежницький рух Каталонії придушувався за часів режиму Франко.

Читайте також:
Каталонія: екс-главу уряду судять за сепаратистський референдум.
Під судом – 40-тисячний мітинг

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна