МЗС України засудило арешт шести кримських татар у справі “Хізб ут-Тахрір”

 

Міністерство закордонних справ України засудило арешт шести кримських татар, яких 12 жовтня затримали напередодні в Бахчисараї у справі “Хізб ут-Тахрір”.

“Чергові злочинні дії окупаційного режиму. Цілеспрямоване придушення кримських татар. Але свободу не зламати. Боремось далі”, – написала речниця МЗС Мар’яна Беца у “Твіттері”.

Підконтрольний Москві Київський районний суд Сімферополя 12 жовтня обрав запобіжний захід шістьом мешканцям Бахчисарая у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці.

Як інформувала “Новинарня” вранці 11 жовтня в Бахчисараї в будинках цих кримських татар та інших кримських мусульман російські силовики провели обшуки. Їх підозрюють у зв’язку з організацією “Хізб ут-Тахрір”. Того ж дня також затримали людей, які прийшли до будинків, де відбувались обшуки.

Увечері того ж дня підконтрольний Кремлеві суд у Бахчисараї призначив адміністративні штрафи в розмірі від 10 тисяч до 20 тисяч російських рублів дев’ятьом активістам, затриманих біля будинків, де проводили обшуки.

Захисники заарештованих і засуджених у справі “Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.
Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани інших національностей, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії.
Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”. Цю російську заборону Москва на порушення міжнародного права намагається насаджувати і в окупованому нею українському Криму, хоча в Україні ця організація діє легально.

Читайте також:
Нацбанк заборонив будь-які операції з рублями, на яких зображений Крим

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна