Дев’ятьом затриманим у Криму мусульманам присудили адмінштрафи

 

У Бахчисараї підконтрольний Москві суд присудив адміністративні штрафи у розмірі від 10 тис. до 20 тис. рос. рублів дев’ятьом активістам, яких затримали російські силовики під час обшуків у будинках кримських татар 11 жовтня.

Як повідомляє видання “Крим. Реалії”, про це заявив координатор об’єднання “Кримська солідарність” Ділявер Меметов.

Раніше кримська юристка Ліля Гемеджі повідомила, що всім дев’ятьом активістам інкримінували одночасне масове перебування в громадському місці, що призвело до порушення громадського порядку.

Вранці в середу, 11 жовтня, стало відомо, що в Бахчисараї у кількох будинках кримських татар російські силовики провели обшуки. На місцях російські силовики затримали людей, які прийшли до будинків, де проходили обшуки.

Російські ЗМІ з посиланням на прес-службу ФСБ РФ повідомили, нібито силовики в Криму ліквідували бахчисарайської осередок “Хізб ут-Тахрір” – ісламської організації, забороненої в Росії, але дозволеної в Україні.
Адвокати підтвердили, що шістьох затриманих і доставлених у відділення ФСБ після обшуку кримчан російські силовики підозрюють у зв’язку з організацією “Хізб ут-Тахрір”.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши у список об’єднань, названих “терористичними”. Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії.

З початку окупації у “справі Хізб ут-Тахрір” у Криму було затримано 19 осіб. Четверо з них вже засуджені Північно-Кавказьким військовим окружним судом в РФ.

Читайте також:
Нова стаття кримським татарам у справі “Хізб-ут Тахрір”
– “насильницьке захоплення влади в Росії”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна