Резолюція ПАРЄ щодо закону про освіту в Україні: радять внести зміни

 

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення з рекомендаціями Україні за підсумками термінових дебатів. Перед схваленням документа в нього було внесено багато правок, з яких не всі були чітко озвучені.

За схвалення документа із внесеними правками проголосували 82 депутати, проти – 11, утрималися – 17, повідомляє “Європейська правда”.

Рішення ПАРЄ доволі жорстко засуджує те, що Верховна рада ухвалила закон про освіту, змінивши статтю 7 (про мову освіти) без консультацій з представниками національних меншин. Асамблея також звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеціанської комісії, а також внести відповідні зміни до закону про освіту.

При цьому ПАРЄ (всупереч позиції доповідача, естонця Андреаса Херкеля) констатували, що вже зараз, до ухвалення висновку “Венеціанки”, є “низка юридичних питань до закону”

Поправки під час дебатів вносили переважно румунські та угорські депутати, і більшу частину з них було враховано.

Зокрема, угорці та румуни виступили проти ідеї “змішаного навчання”, приміром, із викладанням 60% предметів українською, а 40% – мовою меншини.

Також із резолюції видалили всі згадки про те, що навчання “виключно мовою меншини” (без викладання частини предметів державною мовою) завдає шкоди самим дітям через зменшення їхньої конкурентності на ринку праці та ускладнення вступу до вищих навчальних закладів.

Лише з мінімальною перевагою в три голоси була відхилена угорська поправка, за якою з документу хотіли викреслити посилання на право України захищати державну мову, а також про те, що мова об’єднує державу.

Так само з незначною перевагою (37 на 40 голосів) вдалося відхилити пропозицію парламентарів із Румунії та Угорщини, які прагнули виключити з документу згадку про відсутність виключно українських державних шкіл (або із навчання виключно мовами інших меншин) у своїх державах.

Як повідомляла “Новинарня“, 5 вересня Верховна Рада прийняла закон “Про освіту”, який започатковує реформу освіти в Україні та розширює навчання українською мовою представників нацменшин.

МЗС Угорщини різко розкритикувало ухвалений українським парламентом закон, наголошуючи, що він порушує права угорської меншини. У Будапешті заявили про відмову надалі підтримувати проукраїнські рішення в міжнародних організаціях. Окрім того, Угорщина поскаржилася на Україну до ОБСЄ, ООН та Євросоюзу.

Румунія та Польща також заявили про своє занепокоєння у зв’язку з можливим порушенням прав національних меншин.

Читайте також:
В МЗС відповіли на заяву Угорщини щодо перегляду асоціації з ЄС через закон про освіту

Як представники В-4 запевняли Україну в підтримці і що відповів посол Угорщини про мову в освіті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна