В МЗС відповіли на заяву Угорщини щодо перегляду асоціації з ЄС через закон про освіту

 

У Міністерстві закордонних справ України висловили здивування заявою глави МЗС Угорщини Петера Сійярто щодо перегляду угоди про асоціацію між Україною та ЄС через новий закон України “Про освіту”.

Про це йдеться у заяві українського МЗС.

“Угорщина має право порушувати будь-яке питання в рамках ЄС. Але рішення стосовно України не можуть прийматися без України, яка платить надзвичайно високу ціну за своє місце в Європі“, – йдеться в заяві.

В МЗС нагадали, що неодноразово наголошували на своїй відкритості до предметних переговорів.

“Попри пропозицію української сторони щодо спільного відвідання Закарпаття главами МЗС двох країн, угорською стороною було ухвалено рішення здійснити такий візит в односторонньому порядку”, – нагадали в зовнішньополітичному відомстві України.

У заяві також зазначається, що міністр закордонних справ Павло Клімкін готовий відвідати Будапешт 12 жовтня, а міністр освіти і науки України Лілія Гриневич підтвердила готовність зустрітися з міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом у Києві 19 жовтня.

“Дискусія має вестися на основі аргументів”, – наголошують в МЗС.

Як писала “Новинарня“, 9 жовтня, Сійярто відвідав Ужгород, де зустрівся з керівниками організацій закарпатських угорців, очільниками церков та головою ОДА Геннадієм Москалем для узгодження точок зору.

Коментуючи повторну пропозицію Павла Клімкіна відвідати разом Закарпаття і обговорити закон про освіту, Сійярто заявив, що глава МЗС України спізнився: закарпатських угорців слід було питати про їхню думку до схвалення закону.

Перебуваючи в Ужгороді, Сійярто заявив, нібито новий закон “Про освіту” суттєво порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, тому Будапешт ініціюватиме перегляд цієї угоди наступного понеділка на нараді глав МЗС країн-членів Євросоюзу в Люксембурзі.

Читайте також:

Як представники В-4 запевняли Україну в підтримці і що відповів посол Угорщини про мову в освіті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна