США зупинили видачу віз громадянам Туреччини, Анкара відповіла дзеркально

 

Сполучені Штати Америки призупинили видачу неімміграційних віз громадянам Туреччини. У відповідь Анкара застосувала аналогічні санкції щодо громадян США.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на  Reuters.

Такий крок США може бути пов’язаний з арештом на минулому тижні співробітника американського генконсульства у Стамбулі – громадянина Туреччини (через це він не має дипломатичного імунітету).

Його начебто підозрюють у зв’язках з проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого Туреччина звинувачує в організації спроби перевороту 15 липня 2016 року (сам Гюлен, нагадаємо, вже давно мешкає у США).

“Останні події змусили уряд США переглянути прихильність уряду Туреччини до забезпечення безпеки об’єктів та персоналу американської дипмісії. Щоб мінімізувати кількість відвідувачів нашого посольства і консульств, ми призупинили всі неімміграційні візові послуги у всіх американських дипмісіях у Туреччині”, — йдеться в повідомленні посольства США в Туреччині.

Міністерство закордонних справ Туреччини у зв’язку з цим викликало секретаря посольства США в Анкарі. Як повідомляє турецьке видання Hurriyet daily news із посиланням на джерела в МЗС, турецька сторона закликала американських колег переглянути рішення щодо призупинення видачі віз.

Крім того, зазначається, що секретар турецького МЗС провів на цю тему розмову з послом США в Анкарі Джоном Бассом.

Як зазначив український журналіст Осман Пашаєв, ті громадяни США, які прилітають у Туреччину сьогоді, 9 жовтня (тобто вилетіли по суті ще до оголошення рішення про взаємну невидачу віз), ще зможуть потрапити на територію країни.

Пашаєв також пише, що турецькі силовики мають намір заарештувати ще одного півробітника посольства США, для чого влаштували засаду перед будівлею дипмісії, в якій він перебуває.

Журналіст також поцікавився, чи згадають міжнародні журналісти про “скромну позицію Анкари щодо переслідування кримських татар Росією” на тлі цих подій, а також вступу турецької армії в провінцію Ідліб попри протести США.

Нагода поставити відповідні запитання президентові Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану в іноземних та укрїанських журналістів буде у Києві, де він 9 жовтня перебуває з візитом.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.