Нобелівську премію з медицини отримали вчені, які “розшифрували” біологічний годинник

 

Нобелівська премія з фізіології та медицини у 2017 році присуджена вченим, які дослідили функціонування “біологічного годинника” людини – тобто механізм процесів, за якими людський організм визначає час.

Премію “за дослідження молекулярних механізмів, які контролюють циркадний ритм” розділили між собою троє американських учених: Джеффрі Хол, Майкл Майкл Росбаш і Майкл Юнг, ідеться в повідомленні на сайті Нобелівського комітету.

Їхнє багаторічне дослідження пояснює, як рослини, тварини та люди пристосовують свій біологічний ритм так, щоб синхронізувати його з ритмом руху Землі.

Досліджуючи фруктових мушок, перші оголошені лауреати Нобелівської премії-2017 виділили ген, який контролює нормальний щоденний біологічний ритм. Вони також довели, що цей ген декодує білок, який накопичується в клітинах організму протягом ночі та розсмоктується вдень.

Потім вони визначили, що додаткові протеїнові компоненти цього процесу самостійно регулюють “внутрішній годинник” у клітині. Науковці також довели, що біологічні годинники функціонують за однаковим принципом у всіх багатоклітинних організмів, у тому числі й людей.

Регулярна адаптація організму до різних коливань протягом дня називається циркадним ритмом.

Значна частина генів людини регулюється біологічним годинником, тому ретельно визначений циркадний ритм пристосовує нашу фізіологію до різних етапів дня.

Як зазначається у висновку Нобелівського комітету, це дослідження має “величезний вплив на наше здоров’я та благополуччя”.

Саме завдяки біологічному годиннику вночі людина хоче спати. Також він впливає на настрій, уважність і навіть ризик серцевого нападу в повсякденному ритмі.

Нагадаємо, торік “Нобеля” з медицини отримав японський біолог Йосінорі Осумі за дослідження механізмів аутофагії (“самопоїдання”) – процесу руйнування компонентів клітини всередині неї.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна