Ознаки ПТСР є у чверті АТОвців. З них 80% здатні повернутися в норму за два місяці, – ЗСУ

 

26% військовослужбовців Збройних сил України, які брали активну участь у бойових діях на Сході, мали окремі ознаки посттравматичних розладів.
Як передає кореспондент “Новинарні“, про це на брифінгу 27 вересня заявив начальник науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ Назім Агаєв.

За його словами, такі дані випливають із досліджень центру.

Із тієї чверті особового складу з ознаками ПТСР 80% військових здатні повернутися до нормального функціонування психіки протягом двох місяців, зазначив полковник Агаєв.

“Події, які відбуваються в районі проведення АТО, відрізняються високою інтенсивністю, напруженістю, швидкоплинністю. Діяльність в таких екстремальних умовах вимагає від людини роботи на межі своїх можливостей. Тому не дивно, що внаслідок участі у бойових діях у військовослужбовців можуть виникати негативні психічні стани. Саме можуть, а не виникають”, — зазначив Назім Агаєв.

За його словами, ігнорування негативних проявів може призвести до перетворення тимчасових складнощів на хронічні. Тому сьогодні існує гостра необхідність впровадження та активного використання ефективних профілактичних і реабілітаційних заходів, з метою попередження порушень психічного здоров’я військовослужбовців та відновлення їх соціально-професійного статусу”.

Присутній на брифінгу заступник командира роти з психічного забезпечення 72-ї окремаої механізованої бригади ім. Чорних запорожців лейтенант Владислав Петренко додав, що найбільше на морально-психологічний стан бійців впливає вид бойових дій та тривалість перебування в зоні АТО.

На даний момент військовослужбовці перебувають по вісім місяців у зоні проведення АТО, два місяці – в пункті постійної дислокації та два місяці – на полігоні.

Коментуючи галас навколо заяв про “93% небезпечних для суспільства ветеранів”, полковник Агаєв також наголосив, що драматизація та маніпулювання цифрами негативно впливають на військових ЗСУ.

Читайте також:
93% без Друзя: ветерани та психологи – про загрозу ПТСР начистоту

Як інформувалаНовинарня“, минулого тижня професор психіатрії із медуніверситету ім. Богомольця Олег Чабан озвучив результати власного дослідження, за яким 20% військових мають симптоми психічних розладів, які, якщо не буде подальшої амортизації, можуть привести до ПТСР.
Він наголосив, що все залежить від умов адаптації учасників бойових дій до мирного життя.

Читайте також:
“Мем 93%”. Що психолог розуміє про людину, яка говорить, що воювала

автор: Ольга Гордійчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна