Роль кремлівських «ботоферм» у каталонській кризі

 

Іспанська газета El País проаналізувала десятки інтернет-сторінок та профілів у різних соціальних мережах. І дійшла висновку, що російська система «ботоферм», створена для поширення фальшивих новин про Україну, втручання у президентські вибори у США та Франції тощо, працює на повну силу і в Каталонії.

Зараз російські «інтернет-війська» розповсюджують фальшиві новини та напівправду на користь каталонського референдуму про незалежність, призначеного на 1 жовтня, пише іспанське видання у статті «Машина російського втручання проникає у каталонську кризу».

«Новинарня» переказує цей матеріал із деякими ремарками для українського читача.

автор: Дмитро Яцюк
журналіст та блогер, спеціально для «Новинарні»

За два тижні до референдуму (який іспанський Конституційний суд оголосив незаконним, оскільки він суперечить закріпленій основним законом територіальній цілісності країни), росіяни, за даними El País, допомагають сепаратистам, поширюючи тенденційні новини в іспаномовних проросійських ЗМІ – таких як телеканал RT (Russia Today), що напряму фінансується російським урядом.

Як Ассанж і Сноуден Каталонію полюбили

«Після таємних кампаній на підтримку Brexit, Марін Ле Пен чи німецьких ультраправих, Кремль бачить у процесі каталонської незалежності ще одну можливість для поглиблення європейської кризи та зміцнення свого міжнародного впливу, використовуючи сайти, які публікують інформацію лише на користь референдуму. А також таких активістів, як засновник Wikileaks Джуліан Ассанж, чи армію ботів та мільйони автоматизованих профілів у соціальних мережах, здатних перетворити брехню в загальні тенденції сучасності», пише El País.

Газета наводить приклад однієї з 42 новин про політичну кризу навколо Каталонії, які веб-сторінка RT поширила, починаючи з 28 серпня.

В інформації йдеться про те, що «ЄС поважатиме незалежність Каталонії, але країні доведеться пройти через процес приєднання».

Насправді, позиція Європейського Союзу ґрунтується на так званій «Доктрині Проді» (названій на честь колишнього президента Єврокомісії Романо Проді). А доктрина ця передбачає, що будь-яка новостворена країна матиме право на входження до ЄС лише в тому випадку, якщо поважатиме конституційні засади тієї країни, з якої «постала».

Минулого тижня президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер попередив, що розглядатиме «рішення Конституційного суду Іспанії та іспанського парламенту», перш ніж визнати декларацію про незалежність Каталонії.

Але якщо фейкові новини RT часто вдається досить-таки легко спростувати шляхом швидкої перевірки фактів, то з двома іншими «корисними ідіотами» Кремля – Джуліаном Ассанжем та Едвардом Сноуденом, які напряму виступають за відділення Каталонії від Іспанії, – впоратися в інформпросторі не так і просто.

El País вбачає проблему не в самих повідомленнях, які поширюють сепаратисти та їх прихильники, а в маніпулятивних методах, котрими користується така пропагандистська мережа. Власне, в методах, що дозволяють досягати непропорційно великої кількості репостів.

Наприклад, детальний аналіз профільних сторінок 5 тисяч прихильників Ассанжа у Твіттері, наданий El País системою TwitterAudit, доводить, що 59% цих профілів є фейковими.

Джуліан Ассанж. Фото: AP

Одним із наведених газетою прикладів «просування ідеалів, близьких до Росії» був пост Джуліана Ассанжа у «Твіттері» від 12 вересня, в якому засновник Wikileaks опублікував свого роду попередження про те, що станеться в Іспанії в результаті незаконного референдуму: «Або народження Каталонії як [незалежної] країни, або громадянська війна».

Цей твіт був «розшарений» 1700 разів.

За даними платформи соціального аналізу Audiense, тільки у вересні Ассанж отримав майже 940 тисяч згадок у Твіттері, у більшості випадків повʼязаних з інформацією про незалежність Каталонії чи ключовими словами й тегами, такими як #Catalonia, #1oct, #Catalonianreferendum, #O1 або #Rajoy.

Читайте також:
Іспанські силовики почали затримання каталонців,
зайнятих підготовкою референдуму про незалежність

У період, коли іспанський центр та каталонський регіональний уряд дійшли до межі повного непорозуміння, найвпливовіший твіт блогосфери був опублікований Ассанжем 15 вересня: «Я прошу всіх вас підтримати право Каталонії на самовизначення. Іспанія не може дозволити репресивних дій, аби запобігти голосуванню».

Це повідомлення отримало понад 12 тисяч ретвітів.

Діяльність у мережі іншої «консерви» ФСБ, Едварда Сноудена, який дезертирував з американської розвідки і досі залишається в Росії, також була детально проаналізована журналістами El País.

«Іспанські репресії проти декларацій, політики та незручних демонстрацій у Каталонії є порушеннями прав людини», – один із найпопулярніших сепаратистських лозунгів Сноудена у Твіттері.
Фраза отримала більш як 8 тисяч поширень та 8 тисяч «лайків».

Барселона чи Тяньаньмень?

Інший приклад того, як фейкові профілі можуть сприяти популярності та «забрудненню» потоку новин, також є витвором Ассанжа. Він виклав у мережу посилання на статтю Джастіна Раймондо, активіста руху антиглобалізму та адміністратора антивоєнного сайту AntiWar, відомого своєю підтримкою Дональда Трампа під час американських виборів у 2016 році. Стаття називається «Каталонія: іспанська площа Тяньаньмень?» та порівнює протести в Барселоні й дії іспанської влади з тими, що відбувалися в Пекіні 1989 року і були жорстоко придушені китайським комуністичним режимом. Тоді в столиці КНР загинули сотні, а за деякими джерелами – тисячі громадян.

Одразу ж після цього сотні анонімних профілів із тисячами послідовників почали використовували таке саме порівняння між Барселоною та площею Тяньаньмень. Наприклад @Ian56789 який має 30300 підписників, або @UncleRuthless із 5179 «фоловерів». Обидвох підозрюють у тому, що в дійсності вони є ботами чи профілями, які лише розповсюджують попередньо запрограмовані повідомлення. Зі швидкістю, яка набагато перевищує таку, котрої може досягнути справжній, живий користувач мережі.

Читайте також:
Барселона проти Мадрида: виступи за незалежність Каталонії посилюються, президент обіцяє “план Б”

Каталонія поруч з Україною та Сирією. І Кримом

Переконливий доказ того, що інтерес «кураторів» армії проросійських ботів зараз зосереджується на сепаратистських рухах в Іспанії: серед їхніх звичайних хештеґів (#Сирія, #Росія, #Україна, #Трамп, #ХілларіКлінтон, #ІДІЛ) кілька днів тому раптово зʼявилася Каталонія.

Це одразу ж було зафіксовано платформою «Гамільтон 68», яка належить проекту «Альянс захисту демократії» – створеному в рамках німецького «Фонду Маршалла» після поширення фальшивих новин на виборчих перегонах у США 2016 року. Платформа на постійній основі аналізує близько 600 профілів у «Твіттері» (як автоматизованих, так і звичайних), які перебувають у постійній «орбіті» Кремля.

Так, із 16 по 24 вересня, одними з найбільш популярних тем і тенденцій у проросійських профілях були хештеґи на підтримку сепаратистів Курдистану й Каталонії, а також поширення інформації про випуск туристичного довідника окупованого Криму.

Існують також інші проросійські мережеві ресурси, які створюють фальшиві новини, аби потім поширювати їх у соціальних мережах. Наприклад, «Російські новини зараз», – веб-сторінка, яка позиціонує себе як джерело щоденних новин – опублікували 21 серпня інформацію під заголовком: «ЄС: Каталонія може, а Крим – ні».

У тексті, який супроводжує фотографія сесійного залу Європарламенту, йдеться про те, що Європейський Союз дав «зелене світло» на відділення Каталонії від Іспанії, у той же самий час виступаючи проти кримського розриву з Україною.

Фактично в тексті сказано: «Мешканці Каталонії мають право приймати рішення про своє майбутнє демократичним шляхом, згідно із заявою депутатів Європарламенту».

Насправді йдеться про текст прес-релізу групи «Об’єднані європейські ліві» (52 місця із 761), який лише критикує поліцейські міри протидії іспанського уряду щодо організаторів незаконного каталонського референдуму.

Відлунням цієї новини, з ідентичним текстом та заголовком, стали численні передруки інших веб-сайтів, які часто є рупорами поширення офіційних повідомлень Кремля – наприклад, FortRuss або Front News International.

Іспанські журналісти також нагадують своїм читачам, що «традиційно Кремль уникає будь-яких суперечливих виступів у кризових випадках такого типу, працюючи на користь своїх інтересів у таємний спосіб».

Як приклади такого втручання Росії у внутрішні справи інших держав El País наводить розрив Великої Британії з Європейським Союзом, ультранаціоналістичну кампанію Марін Ле Пен у Франції та просування ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини», яка цієї неділі посіла на виборах 3-тє місце із 13,5% голосів та вперше потрапила в парламент ФРН.

Читайте також:
Ле Пен у Москві запропонувала Путіну обмінюватися розвідданими

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.