Новий прокурор сил АТО: “зброєносець” Балоги з неадекватною декларацією, якого ловили п’яним за кермом

 

Ніби “зачарованою” стала посада керівника військової прокуратури сил АТО.

На початку 2016 року військового прокурора АТО Костянтина Кулика НАБУ викрило на незаконному мільйонному збагаченні. У нього з цивільною дружиною виявили кілька квартир у центрі Києва, дорогі авто тощо. Зараз у цій справі триває суд.

У квітні 2017 року генпрокурор Луценко перевів Кулика на пост заступника начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ.

Як з’ясували ЗМІ, призначений у травні наступник Кулика – Олег Сенюк – разом із родиною також має підозріло великі статки і коштовну нерухомість.

Замість нього 21 вересня Юрій Луценко представив нового прокурора АТО – Олега Ціцака.
Але і в цього достойника, судячи з декларації, рівень офіційних доходів не відповідає задекларованій нерухомості й автопарку.

Крім того, біографія Ціцака містить чимало інших моментів, які не прикрашають новопризначеного прокурора сил АТО – колишній ужгородський суддя, він ніколи не служив у Збройних силах, зате його зупиняли за кермом напідпитку.
Ціцака відносять до групи закарпатського олігарха Віктора Балоги – працював при Балозі в МНС за часів Януковича та був помічником нардепа у Верховній Раді VII скликання (2012-2014).
Крім того, Ціцак став мішенню для замаху під час конфлікту Балоги з мером Ужгорода Ратушняком.

В армії не служив, при Балозі – так

Згідно з офіційними довідками, Ціцак Олег Васильович народився місті Мукачево Закарпатської області 7 червня 1975 року.

У 1997 році закінчив Ужгородський державний університет за спеціальністю “правознавство”.

Працював у Державній податковій інспекції. Надалі – в органах судової влади: помічником голови обласного суду Закарпаття, суддею Мукачівського і Ужгородського судів (2001-2011).

У 2011-2012 роках був директором департаменту кадрів та роботи з особовим складом Міністерства з надзвичайних ситуацій України.

З червня 2015 року обіймав посаду військового прокурора Ужгородського гарнізону.

З липня по серпень 2015 року тимчасово виконував обов’язки прокурора військової прокуратури Донецького гарнізону.

Після цього став військовим прокурором Ужгородського гарнізону Західного регіону України.

Тоді, в офіційній відповіді на запити Лариси Ступак, Ціцак визнав, що в ЗСУ не служив, а звання “майор юстиції” отримав фактично за посадою.

Як писала “Прокурорська правда”, за часів генпрокурора Віталія Яреми Ціцак розглядався як один із кандидатів на пост прокурора Закарпатської області, куди його просував його багаторічний патрон Віктор Балога.

“Саме з Балогою, а також його “бізнесом” і протистоянням з опонентами в боротьбі за владу, і пов’язана більша частина кар’єри Ціцака. Стартувавши з посади помічника голови Закарпатського обласного суду, з 2001 по 2011 рік він працював суддею Ужгородського міськрайонного суду, обіймав посаду заступника голови голови суду, де став широко відомий після підкилимних скандалів із мером Сергієм Ратушняком.

У загальноукраїнському масштабі про суддю заговорили в 2009 році, коли на його життя було скоєно замах”, – зазначала “ПП”.

Так, за двадцять п’ята ранку 24 березня 2009 року невідомий кинув у вікно першого поверху особняка Ціцака в селі Сторожниця Ужгородського району гранату РГД, яка впала за батарею на кухні й вибухнула.
У цей час суддя і члени його сім’ї спали, тому ніхто з них не постраждав.

Справа була порушена за статтею 379 КК України – посягання на життя судді у зв’язку з його діяльністю.

Тоді з’ясувалося, що за кілька тижнів до інциденту Ціцак написав заяву в Генпрокуратуру про те, що на нього готують замах. У регіон виїхала слідча група, яка затримала трьох кілерів. Одного з них пов’язали в Хмельницькому, а на наступний ранок хлопця знайшли повішеним у камері СІЗО, писала “ПП”.

“Тоді ж пройшла чутка про те, що перед смертю він назвав ім’я замовника вбивства – відомого закарпатського чиновника. Подейкували навіть, що це був сам мер Ужгорода Сергій Ратушняк, на якого нібито готують кримінальну справу на прохання “клану Балог”. Сам чиновник цю інформацію заперечив”, – ішлося в статті.

Коли президентом України обрали Віктора Януковича, а Балога увійшов до його табору й отримав призначення главою МНС, Олег Ціцак звільнився з Ужгородського суду за власним бажанням і перебрався до Києва, де обійняв при Балозі посаду директора департаменту кадрів та роботи з особовим складом міністерства НС.

Після обрання шефа в парламент “зброєносець” Цицак став помічником депутата Балоги на платній основі, свідчить сайт “Посіпаки”.

На цій посаді, вже після перемоги Революції Гідності, Олег Ціцак вляпався в черговий скандал.

Олег Ціцак

У вересні 2014 року ужгородські активісти, спільно з працівниками ДАІ, затримали Ціцака, який “вишивав” на авто п’яний. Його прибічники під час з’ясувань у селі Минай намагалися напасти на працівників міліції.

Видання “Вся закарпатська правда” стверджувало, що Олег Ціцак був пролобійований на посаду прокурора Ужгородського гарнізону Західного регіону України своїм давнім патроном Балогою.

“Посада важлива з огляду на те, що вона дає змогу контролювати перекидку через держкордон України контрабанду цигарок та потік нелегальних мігрантів”, – писало видання.

Як повідомляв сайт “Трибуна”, ГО “Люстраційна комісія Закарпатської області” зверталася до президента Петра Порошенка і генпрокурора Віктора Шокіна з приводу того, що військовим прокурором Ужгородського гарнізону призначений “скандально відомий своєю корупційною діяльністю і аморальними вчинками” Ціцак, та вимагала його відставки.

Однак Олег Ціцак залишився на посаді і при генпрокуророві Юрію Луценку.

Новий військовий прокурор сил АТО Олег Ціцак. Фото: ГПУ

Мало того, отримав підвищення – очолив військову прокуратуру сил антитерористичної операції. Де теж струмує багато контрабандних потоків, як і на Закарпатті.

Багата декларація при низькій зарпалаті

Судячи з біографії Олега Ціцака, він ніколи не працював у бізнесі, лише на державній службі.

При цьому в е-декларації, поданій 3 березня 2017 року, військовий прокурор та екс-суддя задекларував як власність:

  • будинок на 480 кв. метрів і земельну ділянку на 1100 кв. метрів у селі Сторожниця під Ужгорожом,
  • чверть старої квартири в Мукачеві,
  • дві земельні ділянки в дружини (802 і 750 кв. м),
  • два дорогих авто,
  • квадроцикл,
  • байк Harley-Davidson.
Так, Олег Ціцак володіє спортивним автомобілями BMW M5 2009 року випуску, Peugeot 307 SW 2005 року випуску, квадроциклом Kawasaki 360 та брендовим мотоциклом Harley-Davidson Night Rod Special.

Peugeot 307. Ілюстративне фото

 

BMW M5

 

Harley-Davidson Night Rod Special

Kawasaki 360

Також прокурор вказав у декларації право користування ще одним квадроциклом Yamaha Grizzly, кросовером Nissan Qashqai та причепом для транспортування мототехніки Excalibur S2-1500.

Nissan Qashqai

Yamaha Grizzly

Excalibur S2-1500

Окрім цього, Ціцак володіє двома дорогими годинниками (оскільки вони задекларовані – отже, вартістю понад 137 800 грн. кожен) та гладкоствольною рушницею Merkel DF 65T не нижче тієї ж вартості.

Дочка Ціцака Юлія Олегівна орендує квартиру на 50 кв. м у Польщі.

За минулий рік Олег Ціцак задекларував зарплату 224 601 грн. – приблизно 18,7 тис. грн. на місяць.

Інших доходів Ціцак не вказав. Дружина його, згідно до е-декларації, не працює.

Також декларант показав наявність 120 тис. грн. готівкою і 230 євро.

Вказано також фінансове зобов’язання – отриманий у ПАТ “Комінвестбанк” ще 2012 року кредит, сума – 109 426 грн.

30 травня 2017 року Олег Ціцак вніс дані про суттєві зміни до декларації: дохід 312 тис. грн. від відчуження рухомого майна громадянину Жабровець Сергій Володимирович

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
Новим військовим прокурором сил АТО став закарпатець Олег Ціцак

Декларація Кулика: як “викрутився” прокурор АТО,
обвинувачений НАБУ в незаконному збагаченні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.