Зустріч Порошенка з Трампом: побачили прогрес, обговорили потенціал

 

Президент США Дональд Трамп заявив, що американські компанії бачать в Україні величезний потенціал для ведення справ.

Про це він сказав на початку зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Нью-Йорку сьогодні, 21 вересня.

Таким чином Трамп відреагував на слова Порошенка про збільшення обсягу товарообігу між країнами. “Товарообіг між США та Україною за останні 7 місяців збільшився у 2,5 рази, оскільки були реалізовані наші угоди. Це є символом того, що ми вітаємо американські компанії на українському ринку та створюємо сотні тисяч робочих місць одночасно в Україні та США, і це є свідченням ефективної співпраці між нашими націями”, – зазначив український президент.

На початку зустрічі Президент США Дональд Трамп нагадав про нещодавню зустріч з українським колегою в Білому Домі. “Після цієї зустрічі ми досягли великого прогресу”, – сказав він, зауваживши, що “незважаючи на труднощі, Україна щодня стає дедалі кращою”.

Президент України висловив співчуття та солідарність з американським народом через наслідки урагану.

Він також відзначив ефективність двосторонньої співпраці в безпековому та оборонному секторі.

Після відкритої частини зустрічі президенти залишилися на розмову віч-на-віч, що тривала загалом близько години.

Як заявив на спільному брифінгу після її завершення Порошенко, США підтримали пропозицію України про введення миротворців на Донбас.

За словами українського президента, він “дуже задоволений” зустріччю з усією владною командою США.

“Важлива позиція, що Сполучені штати Америки повністю підтримали пропозиції України, мої пропозиції, які були озвучені ще в 2015 році, щодо розміщення на окупованій території сходу України, миротворців з мандатом Ради безпеки ООН”, – сказав президент.

“Я підкреслюю і наголошую: української позиції, яка передбачає мандат на всю окуповану територію на сході України, включаючи неконтрольовану ділянку україно-російського кордону, яка виключить проникнення військ і озброєння Росії і справді буде слугувати меті миру”, – наголосив Порошенко.

Він розповів, що серед іншого, сторони обговорили питання в сфері безпеки.

“Надзвичайно важливо, це є спільне бачення нової якості безпекової співпраці між Україною та США. Ми детально обговорили всі напрямки розширення цієї співпраці, починаючи від співпраці з військовою академією West-Point… і завершуючи співпрацею з Міноборони США та іншими інституціями”, – сказав глава держави.

Порошенко також зазначив, що відчув “повну і дуже потужну підтримку реформ в Україні та позитивну оцінку зусиль української влади”.

Читайте також:

Порошенко на трибуні Генасамблеї ООН: Росія – найбільша загроза світовій безпеці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна