Суд виправдав “антимайданівців”, причетних до заворушень в Одесі 2 травня. Але двох із них затримала СБУ

Суд міста Чорноморськ (колишній Іллічівськ) Одеської області повністю виправдав групу з 20 “антимайданівців”, підозрюваних в організації та участі у масових заворушеннях 2 травня 2014 року в Одесі.

Як повідомляє УНІАН із посиланням на “Думскую”, відповідний вирок колегія Іллічівського міського суду під головуванням Філіпа Журавля зачитувала кілька годин.

П’ятьох фігурантів, які перебували під вартою, звільнено.

Суд констатував, що переконливих доказів провини обвинувачених Сергія Долженкова та інших прокуратура не надала: “Немає жодного доказу, що підтверджує обвинувачення. Більш того, обвинувачення навіть не намагалося довести провину”.

Як вважають судді, слідство було проведено вкрай погано. Наприклад, Грецьку площу і торговельний центр “Афіни” оглянули тільки через два тижні після трагедії.

Колегія відмовилася приймати до уваги свідчення головного свідка звинувачення Олександра Посьмиченка через неминучі протиріччя, а також пред’явлені прокурорами фото- і відеоматеріали,”оскільки це копії, а не оригінали”.

Зате були долучені фотографії свідка з боку захисту Олександра Лесика. Враховано і його свідчення, що проросійські активісти були без зброї і “в пляжних капцях”, а проукраїнські – “озброєні до зубів, добре організовані, а у деяких були наколоті татуювання у вигляді свастики”.

Також визнано недопустимими доказами протоколи впізнання фігурантів свідком Посьмиченком. По-перше, він впізнавав їх за фотографіями, а не наживо, що є порушенням. Крім того, для впізнання, крім фото обвинувачених, додавалися фото відомих голлівудських акторів і футболіста Девіда Бекхема – суд вважає, що це зробили навмисне, щоб Посьмиченку було легше впізнати того ж Долженкова.

“Обвинувачення не змогло спростувати заяву захисту про те, що підсудні просто міліціонерам допомагали охороняти порядок”, — говориться у вироку.

Окремо підкреслюється, що “обвинувачення політично заангажоване”: на лаві підсудних сидять тільки проросійські учасники трагічних подій, при тому що більшість загиблих і постраждалих — їхні соратники. Єдиний обвинувачений з українського боку – Сергій Ходіяк, але його звільнили під тиском активістів.

Втім, як повідомляє “Думская“, майже одразу після виголошення виправдального вироку суду проросійських учасників подій 2 травня Сергія Долженкова та громадянина Росії Євгена Мефедова знову затримали.

Затримання в залі суду провели співробітники Служби безпеки України. Долженкову і Мефедову тепер інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України – стаття 110 Кримінального кодексу України.

Як писала “Новинарня“, 2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинуло 48 осіб, постраждали близько 300.

Почалися зіткнення в центрі міста, де озброєні проросійські бандити застрелили кількох людей.
Потім проукраїнські активісти прийшли на Куликове Поле, на якому розташовувалося наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якому загинули активісти проросійської спрямованості.

Під час розслідування “справа 2 травня” була розділена на дві частини – за подіями в центрі міста та не Куликовому Полі.

Читайте також:

Суд у справі 2 травня: судді звинувачують прокуратуру в затягуванні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна