“Інформнапалм” вирахував ще дев’ятьох російських контрактників на Донбасі. ФОТО

 

Ідентифіковано ще дев’ять контрактників 8-ї бригади ЗС РФ, які воювали на сході України влітку-восени 2014 року.

Про це повідомляє розвідувальна спільнота “Інформнапалм”.

“Ми намагаємося виявляти не тільки зразки озброєння та техніки, але й ідентифікувати та оприлюднювати імена російських воєнних злочинців, які брали участь як у початковій фазі російської агресії на Донбасі, так і тих, які були зафіксовані пізніше, після т. зв. Мінських угод”, – ідеться в матеріалі.

Нове OSINT-розслідування InformNapalm ґрунтується на вивченні та аналізі фотографій російських військовослужбовців зі складу 8-ї окремої мотострілецької бригади гірської (в/ч 16544, Чечня с. Борзой). Бригаду нещодавно переформували в 291-й мотострілецький  полк 42-ї сотострілецької дивізії Південного ВО.

Як відомо, тактична група цього з’єднання разом з іншими професійними підрозділами Південного військового округу, укомплектованими на контрактній основі (17-та і 18-та омсбр із Чечні), одна з перших була залучена до війни проти України. Часто російські підрозділи базувалися в прилеглих впритул до українського кордону лісових масивах, використовуючи тактику захід-відхід, знищуючи малочисельні українські гарнізони, які намагалися забезпечити контроль державного кордону, і проводячи зачистки після шквальних варварських обстрілів як із-за “поребрика”, так і з заїздом на територію України.

У результаті проведеної роботи вдалося встановити особи 9 контрактників 8-ї гірської бригади, які перебували влітку-восени 2014 року в т. зв. ростовсько-українському відрядженні.

“Більшість з них зараховуємо до «відрядників» за добре відомими ознаками (хронологія і географія фотоматеріалу, неохайний вигляд, нестатутна форма і екіпіровка, відсутність ідентифікаторів належності до ЗС РФ, наявність символіки т. зв. «новоросії» та ін.), які видають «ветеранів Донбасу»”, – зазанчає “Інформнапалм”.

1. Роман Мінін

Дата народження 26 липня 1986 р. Родом з м. Гремячинськ Пермського краю. Станом на 2014 рік військовослужбовець-контрактник 8-ї ОМСБр. З 2017 року служить по контракту в окупованій Абхазії, Грузія, на 7-й російькій військовій базі. У соціальних мережах VK (архіви профілюальбомуконтактів).

Те, що Мінін “ветеран” вторгнення на Донбас, вказують фотографії серпня-вересня 2014 року: знімки з базового табору сил вторгнення з геотегом у Ростовській області; знімки з фіксацією лісового життя військовиків 8-ї бригади в районах, що тісно межують з Україною. Слід звернути увагу на нестатутний одяг російських контрактників – форма «горка» і маскхалати, також на бронетранспортер зв’язку з зафарбованим бортовим номером. Ще один непрямий доказ – фотографія, на якій Мінін позує разом з товаришем по службі Осиповим, який втратив руку на Донбасі. Про Осипова ми писали раніше в 2014 і 2016 роках, см. – Ціна мовчання про Донбас: медаль «За відвагу», статус ветерана і «Кіа Ріо».

 

Вивчаючи фотоальбом Мініна, вдалося ідентифікувати кількох його товаришів по службі – учасників т. зв. ростовсько-українського відрядження 2014 року:

2. Максим Дєєв

Дата народження 15 червня 1992 р. Родом з м. Невінномиськ Ставропольського краю. На військовій службі з 2012 року донині. Зараз, ймовірно, служить в 291-му полку (колишня 8-а ОМСБр). У соціальних мережах VK (архіви профілюальбомуконтактів), ОК (архіви профілюальбомуконтактів).

 

 

3. Раміль Шаріфуллін

Дата народження 2 лютого 1993 р. Родом з м. Стерлітамак Башкирії. На військовій службі з 2012 року донині. Зараз, ймовірно, служить в 291-му полку (колишня 8-а ОМСБр). У соціальних мережах VK1 (архіви профілюальбомуконтактів), VK2, VK3 – профілі не активні з 2015 року.

В неактивному профізі Шаріфулліна є те саме фото, що й у фігуранта №1 Мініна, завантажене з різницею 3 дні. Також у Шаріфулліна є інше фото періоду відрядження 2014 року. Судячи з усього, фото зроблене в Прикордонному районі з парою бронетранспортерів і вантажівкою КамАЗ, на який грубо зафарбовано тактичні знаки бригади 8-ї бригади.

4. Микола Слесаренко

Дата народження 24 травня 1994 р. Родом з с. Кшенськ Курської області. На військовій службі з 2013 року, ймовірно, донині. Після виконання військової повинності в 2013-2014 роках у ВМФ підписав контракт на службу в 8-й ОМСБр, де, припускаємо, служив до переформування бригади в 291-й полк. У соціальних мережах VK (архіви профілюальбомуконтактів), ОК (архів профілю). Ідентифікований на груповому знімку контрактників 8-ї бригади періоду бойового відрядження влітку-восени 2014 року, на фото також присутні Мінін і Шаріфуллін.

5. Сергій Вдовиченко

Дата народження 9 березня 1992 р. Родом з м. Еліста, Калмикія. Станом на 2014 – 2016 роки контрактник 8-ї ОМСБр. У соціальних мережах ОК (архіви профілюальбомуконтактів); VK1, VK2, VK3 – профілі не активні з 2015 року. Впізнаний на груповому знімку контрактників 8-ї бригади періоду бойового відрядження влітку-восени 2014 року, на знімку також присутні Мінін, Шаріфуллін та Слесаренко.

 

Серед друзів названих вище фігурантів зафіксовано ще одного контрактника. Його фотоальбом досить інформативний як за хронологією, так і за географією “ростовсько-українського відрядження 2014”:

6. Олексій Корольов

Дата народження 25 березня. Родом з м. Славгород Алтайського краю. Станом на 2014 – 2015 роки контрактник 8-ї ОМСБр. У соціальних мережах ОК (архіви профілю), VK(архіви профілюальбомуконтактів) сторінка неактивна з 2015 року.

У фотоальбомі Корольова чимало доказів «ростовсько-українського відрядження 2014» з певною хронологією та географією подій. Передусім треба звернути увагу на фотографію, завантажену в його профіль 14 жовтня 2014 року, на якій він позує в маскхалаті з рейдовим рюкзаком, автоматом з ПБС (глушник) зі зв’язаними ізострічкою по-бойовому двома магазинами і т.зв. георгіївською стрічкою на ремені особистої зброї.

Інші фотографії Корольова з географічними позначками: знімок від 13 жовтня фіксує локацію – Матвієво-Курганський район Ростовської області, в районі н.п. Новоселовка, приблизно за 4 км від державного кордону з Україною; знімок від 13 жовтня фіксує локацію – Восточна вулиця, село Куйбишево Ростовської області, приблизно за 8 км від державного кордону з Україною.

Є також інші фотографії цього ж періоду, щоправда без геотегів, але, судячи з нестатутного зовнішнього вигляду російських військових та екіпіровці, це не навчання.

 

Слід звернути увагу на ще одну фотографію О. Корольова, завантажену в жовтні 2014 року. Це фото допомогло нам ідентифікувати тьох товаришів по службі Корольова – учасників бойового відрядження на Донбас:

7. Сергій Ботвін

Дата народження 16 липня 1991 р. Родом з с. Яшкино Кемеровської області. Станом на 2014 рік контрактник 8-ї ОМСБр, ймовірно, служить і зараз. У соціальних мережах VK (архіви профілю, не активний з 2016 року), ОK (архіви профілю, не активний з 2015 року).

Крім присутності на фото Корольова, у Ботвіна в альбомі виявлено знімок періоду бойового відрядження 2014 року, а самого Ботвіна впізнали на фото в альбомі у названого вище фігуранта С. Вдовиченка.

8. Ілля Будін

Дата народження 1 вересня 1992 р. Родом з м. Очер Пермського краю. Станом на 2014 – 2016 роки контрактник 8-ї ОМСБр, ймовірно, служить і зараз. У соціальних мережах VK (архіви профілюальбомуконтактів).

 

9. Сабіт Сакаєв

Дата народження 22 березня. Родом із Тюменської області, ймовірно, з м. Сургут. Станом на 2014 – 2016 роки контрактник 8-ї ОМСБр. Судячи з нового запису – м. Клинці Брянської обл. – можна припустити, що Скаєв підписав новий контракт на службу в 488-у мотострілецькому полку (в/ч 12721, Брянська область, м. Клинці), який входить до 144-ї дивізії Західного ВО, яка формується. У соціальних мережах VK (архіви профілюальбомуконтактів), ОК (архів профілю).

 

Майже рік минув, як 8-ма окрема мотострілецька бригада (гірська) не існує. З’єднання було сформоване менше 10 років тому. На відміну від звичайних мотострілецьких бригад, вона від початку була орієнтована на розв’язання специфічних завдань, зокрема, в гірських умовах. Бригада була повністю укомплектована контрактниками, переважно з досвідом служби на Північному Кавказі. У рамках чергової реформи, яка передбачає формування в 58-й армії Південного ВО нової мотострілецької дивізії, 8-ма ОМСБр (в/ч 16544) переформована в 291-й мотострілецький полк (в/ч 65384) у складі 42-ї МСД, яка формується, місце дислокації збережено – с. Борзой.

Читайте також:
Російського розвідника на Донбасі видав бультер’єр

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна