Росіянин Бубєєв, який в РФ сидів за проукраїнський репост у соцмережі, втік до Києва. ВІДЕО

 

Російський інженер-механік Андрій Бубєєв, засуджений судом РФ за репости “ВКонтакте”, вийшов на свободу та разом із дружиною й сином переїхав в Україну.
За його словами, у РФ йому загрожували нові переслідування, повідомляє “Радіо Свобода”.

Бубєєв провів у російській колонії-поселенні загального режиму більше двох років, його звільнили 23 серпня.

“Із цих двох років і трьох місяців я рік і три місяці відсидів у СІЗО в Твері. Рік і три місяці тривало слідство у кримінальних справах, і я був у цьому бетонному склепі… Вся моя вина, з точки зору режиму, була тільки в тому, що я на своїй особистій сторінці в соцмережі розмістив матеріали, які через понад рік після розміщення були визнані екстремістськими. Вони мене судили за те, що на момент розміщення не було злочином», – зазначив Бубєєв в ефірі “Радіо Донбас. Реалії”.

Він розповів, що адміністрація колонії ставилася до нього, як до ворога, “бандерівця”, бо він підтримував Україну.

“У СІЗО Твері зараз кояться страшні речі, там просто людей вбивають. Раз по підлозі поваляли. Ну і плюс ШІЗО (штрафний ізолятор). Приміщення не опалювали, на вулиці мороз 40 градусів, а ти в одній робі на голе тіло. Доводилося рухатися, щоб не примерзнути. У карцерах я просидів понад 5 місяців”, – розповів росіянин.

Андрій Бубєєв зазначив, що, виїхавши з Росії, він уникнув трирічного нагляду, – “по суті, домашнього арешту”, порушення якого загрожувало новим терміном ув’язнення.

За словами Бубєєва, втекти в Україну йому допомогло українське громадянствою

“Щасливий збіг обставин – виявилося, що я громадянин України. Народився я в Твері, але мій батько військовий льотчик, і його останнє місце служби було в Харківській області. На момент розпаду Радянського Союзу ми жили там. А, за українським законодавством, у тих, хто жив на момент розпаду Союзу там, автоматом є українське громадянство.
Я про це навіть не думав тоді, але коли потрапив під коток системи, то зрозумів, що однозначно треба їхати з країни. Розглядалися будь-які варіанти, аби виїхати. Настя зробила запит в консульство в Москві, і підтвердилося, що у мене українське громадянство. По суті, це було втечею, але за документами все офіційно”, – зазначив Андрій Бубєєв.

Як інформувала “Новинарня“, у травні 2016 року за репости в соцмережі “ВКонтакте” про Крим інженера-механіка Андрія Бубєєва засудили до 2 років і 3 місяців колонії-поселення. Його звинуватили в публічних закликах до екстремізму та діяльності, спрямованій на порушення територіальної цілісності Росії.
Приводом для кримінального переслідування Бубєєва став репост матеріалу “Крим – це Україна” публіциста Бориса Стомахіна та одна картинка на цю ж тему на своїй сторінці ВК.
Під час дебатів державний обвинувач попросив засудити Бубєєва до 3,5 років позбавлення волі.
Бубєєв провину не визнав.

Читайте також:
У Росії дали два роки колонії за репост українського журналіста про АТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна