Прокуратура передала до суду справу п’ятьох посадовців МОУ щодо закупівель касок і бронежилетів

 

Військова прокуратура спрямувала до суду обвинувальні акти щодо п’ятьох колишніх і діючих посадовців Міноборони та двох службових осіб комерційного підприємства, діями яких оборонному відомству заподіяно збитки на суму понад 34 млн. грн.

Як передає “Новинарня“, про це 10 серпня повідомила прес-служба Генеральної прокуратури.

У відомстві розповіли, що військова прокуратура завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах та службової недбалості під час здійснення у 2014-2015 років державних закупівель касок і бронежилетів для потреб Збройних сил України, що спричинило тяжкі наслідки.

Слідчі допитали понад 100 людей, вилучили та дослідили понад 3 тисячі документів, провели майже 30 ревізій та складних судових експертиз.

На підставі зібраних доказів вказаним чиновникам повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.367 – “службова недбалість” та ч.2 ст.425 – “недбале ставлення до військової служби” – Кримінального кодексу України.

Як встановлено досудовим розслідуванням, вказані особи, виконуючи (кожний в різний час) обов’язки директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ і начальника фінансового управління цього ж департаменту, всупереч вимогам законодавства про звільнення на період проведення АТО від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання касок і бронежилетів для потреб Збройних сил України, підписали ряд договорів постачання таких спецзасобів індивідуального захисту за ціною з ПДВ.

“На підставі підписаних ними платіжних доручень Міністерство оборони протягом 2014-2015 років незаконно сплатило на рахунок підприємства-постачальника загалом 32,6 млн. грн. у вигляді податку на додану вартість. Крім того, додатковими угодами до окремих таких договорів було безпідставно збільшено ціну поставлених касок і бронежилетів, що призвело до зайвих витрат Міністерства на загальну суму понад 1,5 млн. грн.”, – розповіли в ГПУ.

У цьому ж кримінальному провадженні повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України (“заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах”), учасникові, директору та головному бухгалтеру підприємства-постачальника, які привласнили кошти Міністерства оборони на суму 34,1 млн. грн.

“З метою забезпечення відшкодування завданої шкоди накладено арешт на майно обвинувачених”, – ідеться в повідомленні.

Читайте також:
До суду пішла справа Зражевського, головного “тендерника” Міноборони 2014 року

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна