Кримський “диверсант” Стогній отримав вирок – 3,5 років в’язниці – за іншою статтею

 

Підконтрольний Кремлю кримський суд засудив одного з фігурантів “справи українських диверсантів” Олексія Стогнія до 3,5 років позбавлення волі.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, 17 липня Київський районний суд Сімферополя засудив севастопольця Стогнія за Кримінальним кодексом Росії за “незаконне придбання, передачу, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї і боєприпасів” та за “незаконне виготовлення, переробку чи ремонт вогнепальної зброї та боєприпасів”.

“Кримінальні статті, за якими засудили фігуранта так званої “справи українських диверсантів” Олексія Стогнія, не мають нічого спільного зі шпигунством і диверсіями, в яких спочатку ФСБ звинувачувала українця. При цьому в телесюжеті російського державного телеканалу “Росія 1” в листопаді 2016 року було опубліковано відео, на якому Стогній в ході постановочного допиту дає “свідчення” в шпигунстві на користь України”, – наголошують у КПГ.

За інформацією російських ЗМІ, отриманих від ФСБ РФ, мешканець Севастополя Олексій Стогній, котрого у сюжеті називають “полковником Головн нібитоого управління розвідки України”, був затриманий вдень у Сімферополі, коли йшов на агентурну зустріч. Далі в телесюжеті Стогнія пов’язують з іншим фігурантом “справи диверсантів”, севастопольцем Дмитром Штибліковим.

“Я отримував грошові кошти неодноразово. Їздив до міста Київ, також мені грошові кошти передавав Штибліков Дмитро, котрий приїздив з Києва. Передача коштів відбувалася у моїй крамниці в місті Севастополь”, – вимовляє на камеру Олексій Стогній.

Експерти Кримською правозахисної групи впевнені, що ці зізнання Стогній міг дати під тиском. Відеозйомка відбувалася з порушенням як міжнародного, так і російського права, тому що там можна побачити лише затриманого, втім немає ані адвоката, ані слідчого, котрий ставить питання.

За інформацією дружини, Оксани Стогній, її чоловіка затримали не вдень, а вночі, з 14 на 15 грудня 2016 року, на російському “прикордонному” посту навпроти пункту пропуску “Каланчак” при виїзді з Криму, коли він прямував до Києва на день народження дочки.
Наступного дня вдома і в крамниці севастопольця були проведені незаконні обшуки під приводом “огляду приміщення на наявність незаконних предметів”. Нічого не знайшли, вилучили комп’ютери та ноутбуки. Родині Стогнія причину затримання Олексія не повідомили.

Нагадаємо, в період з серпня по листопад 2016 року в Криму було затримано загалом дев’ять громадян України, яких ФСБ називає “членами диверсійно-терористичної групи Міноборони України”. Серед затриманих – Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній.

Кримська правозахисна група неодноразово заявляла, що громадяни України, затримані в Криму в період з серпня по листопад 2016 року у справі так званих “українських диверсантів”, позбавлені волі за політичними мотивами, з порушенням фундаментальних прав і свобод, а значить, є політичними в’язнями.

18 травня Володимира Присича засудили до 3 років позбавлення волі, він був визнаний винним за ч. 2 ст. 228 КК РФ (незаконні придбання, зберігання, перевезення, виготовлення, переробка наркотичних засобів).

Читайте також:
Кримський “диверсант” Штибліков визнав вину
й уклав угоду зі слідством, – росЗМІ

Справи затриманих у Криму “українських диверсантів” розвалюються, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна