Стало відоме ім’я четвертого затриманого в Криму “диверсанта”: Володимир Присич, далекобійник з Харкова

 

За даними Кримської правозахисної групи, у справі “українських диверсантів”, затриманих ФСБ у Криму в серпні, став відомий ще один четвертий фігурант. Імовірно, це водій-далекобійник, харків’янин Володимир Присич, повідомляється на сайті організації.

У даний час доля Присича невідома. Можливо, він перебуває в СІЗО Сімферополя або в СІЗО “Лефортово” в Москві.

У програмі телеканалу “Росія-1” чоловік, якого представляють як далекобійника з Харкова Володимира Присича, розповідає, що нібито він був завербований української розвідкою в січні 2016 року, їздив по Криму і збирав дані про російську військову техніку.

За словами ведучого російської пропагандистської програми, Присич виходив на зв’язок зі співробітником української розвідки Олегом (позивний Муса), користуючись псевдонімом Сармат. У період із січня по серпень 2016 року він нібито був у Криму вісім разів.

“Мені встановили співробітники ГУР на телефон програму, за якою мені передавали інформацію із завданням, яке я повинен був виконати… Перебуваючи в Криму, я п’ять разів передавав співробітникові ГУР фотографії військової техніки, БТР, а також радіолокаційних станцій і автомобілів, припаркованих біля військової частини. 9 серпня 2016 року в мене відбулася зустріч зі співробітником ГУР в Харкові, в кафе “Кулиничі”, де мене попросили перевезти нелегально на територію РФ коробочку розміром 60 на 60 і на 30 сантиметрів”, – розповів чоловік.

Кримська правозахисна група вважає, що Присич міг давати свідчення під тортурами, фізичним і психологічним тиском з порушенням його права на захист.

 

Нагадаємо, 10 серпня російська ФСБ поширила заяву про начебто обстріли з боку України, спроби українських військових напасти на Крим та влаштувати там диверсії, під час яких загинули російський військовий і боєць ФСБ.
Президент Росії Володимир Путін звинуватив владу України в тому, що вона “переходить до терору”, і під цим приводом скасував плановану зустріч у форматі “нормандської четвірки”.
Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов – істеричними і брехливими.

Російські ЗМІ з посиланням на джерела в ФСБ заявляли про дев’ятьох затриманих у Криму “диверсантів”.

За твердженням ФСБ РФ, “одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України”, колишній учасник АТО. Пізніше було назване ім’я ще одного затриманого – засудженого в Україні за злочини Андрія Захтея. Ім’я третього затриманого – Редван Сулейманов.
Згодом Панова і Захтея перевезли до московського СІЗО “Лефортово” без доступу до них російських адвокатів.

Читайте також:
ФСБ затримала ще двох осіб у справі “українських диверсантів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна