Більшість українців – за довоєнний статус Донбасу і за міжнародних миротворців. СОЦІОЛОГІЯ

 

Більшість українців бачать політичне майбутнє самопроголошених “ДНР” у складі України на довоєнних умовах.
Як інформує “Новинарня“, про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.

У прес-релізі ФДІ з цього приводу зазначено: “Політичне майбутнє самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» 55% українців бачать у складі України на довоєнних умовах. Ще кожен п’ятий респондент схиляється до можливості надання цим територіям більшого рівня автономії у складі України, і близько 9% підтримали самостійне існування цих утворень або приєднання їх до складу Росії”.

“Загалом порівняно з минулим роком скоротилася підтримка пропозиції надати більше прав нині непідконтрольним територіям.
Найбільша підтримка надання автономного права територіям «ДНР» та ЛНР» – на Сході (28%), але й там це меншість. Більшість (47%) воліє, щоб ці території залишалися у складі України у довоєнному статусі”, – зазначили у Фонді.

Продовжує набирати суспільну підтримку ідея введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту. Тепер вона становить понад 60%, і лише п’ята частина населення виступає проти.

Єдиним макрорегіоном, де кількість противників миротворців дещо переважає число прихильників, є Південь (38% – проти; 36% – за).

Соціологи відзначають також значну частку респондентів, які не визначились стосовно цього питання – таких на сьогодні 19%, з них найбільше – на Півдні (25%).

Серед можливих варіантів політики України щодо непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей опитування виявило відсутність консолідованої позиції.

23% населення підтримують повну ізоляцію ОРДЛО; 22% – вважають за доцільне тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини; 22% виступають за дозвіл на торгівлю критично важливими товарами (продовольством і товарами повсякденного вжитку з боку України та антрацитом від непідконтрольних територій) та максимальною підтримкою гуманітарних зв’язків; 15% виступають за максимальний розвиток зв’язків з непідконтрольними територіями – як гуманітарних, так і торговельних.

Населення по-різному ставиться до певних кроків соціальної та гуманітарної політики стосовно непідконтрольних територій.

Громадяни переважно підтримують спрощення доступу до навчання в українських освітніх закладах різного рівня для мешканців непідконтрольних територій (60%), надання підтримки – фінансової та матеріальної – жителям непідконтрольних територій, що прагнуть виїхати на території, контрольовані Україною (59%), посилення контролю за здійсненням виплат внутрішньо переміщеним особам з метою уникнення зловживань (69%), здійснення більш серйозного контролю за перетином лінії розмежування (55%), спрощення отримання будь-яких адміністративних послуг у прифронтових населених пунктах (47%) та надання дозволу на торгівлю з непідконтрольними територіями продуктами харчування і товарами першої необхідності (47%).

Водночас населення переважно проти зняття обмеження на соціальні і пенсійні виплати громадянам України, що проживають на непідконтрольній території (42%).

Думки щодо спрощення перетину лінії розмежування та полегшення режиму отримання перепусток діляться майже навпіл: 38% цю пропозицію підтримують і 40% – ні.
Причому з чітким регіональним поділом: підтримує більшість на Сході (52%) і Півдні (48%) і ставиться негативно – на Заході (51%) та в Центрі (46%).

Дослідження було проведене 9-13 червня 2017 року. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також:
Більшість українців підтримують компроміси з РФ для миру на Донбасі

Більшість українців – за те, щоб визнати ОРДЛО окупованими територіями. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна